Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Arbetssituationen på Köping lasarett anmäls

Publicerad: 13 februari 2009, 09:49

Arbetssituationen på Köping lasarett anmäls

Arbetssituationen på Köping lasarett är orimlig anser Vårdförbundet och gör nu en anmälan till Arbetsmiljöverket. (Uppdaterad 13:45)


En sjuksköterska och två undersköterskor tar hand om 26 patienter nattetid på avdelning 4 vid Köping lasarett. På avdelningen finns 18 strokepatienter som har förlorat många kroppsfunktioner och behöver konstant övervakning. Sedan i början av månaden måste personalen även sköta åtta nyopererade patienter från ortopedkliniken, rapporterar Sveriges Radio Västmanland.

Jani Stjernström, Vårdförbundets ordförande i Västmanland, tycker att situationen medför risker för både personalen och patienterna.

– Det är väldigt påfrestande. Man tar ett utökat ansvar utan att få stöd och hjälp från arbetsgivaren, säger han till radion.

Men ortopedklinikens chef Anders Satrell är mycket förvånad över anmälan.

– Just den här bemanningen på avdelning 4 är en normal bemanning som vi har på andra vårdavdelningar i Västerås, säger han till Sveriges Radio Västmanland.

Han påpekar att ortopedpatienterna flyttades till Köping eftersom landstinget vill att också andra sjukhus ska kunna operera och eftervårda patienter. Det skulle kunna korta vårdköerna. Men han är ändå öppen för att diskutera bemanningen med avdelningen.

Andrea Björkman

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev