Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Artikel om transplantation av luftstrupe dras tillbaka

Publicerad: 9 maj 2016, 08:16

Entrén till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Foto: Marie Ullnert

År 2013 publicerade läkare och forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset en vetenskaplig artikel om en patient som fått konstgjord luftstrupe. Artikeln dras nu tillbaka.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetPaolo Macchiarini

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om operationen som skedde vid sjukhuset i början av 2011. Det handlade om en 76-årig patient som i årtionden haft en skada på luftstrupen och vars andningsproblem tilltog.

Läkarna beslutade då att pröva en metod som vid denna tidpunkt gjort den sedermera kontroversiella kirurgen Paolo Macchiarini känd – transplantation av en stamcellsbesådd luftstrupe från en död donator.

Den vetenskapliga artikeln där operationen beskrevs publicerades år 2013 i tidskriften Tissue Engineering Part A. Men nu dras den alltså tillbaka. Orsaken är att försteförfattaren skrivit till tidskriften och bett om att få byta ut en av bilderna i artikeln, eftersom denna förekommit i ett annat arbete från forskargruppen i fråga.

Enligt redaktörerna på tidskriften är en sådan begäran mycket ovanlig och i sig skäl nog att väcka misstankar. De beslutade därför i förra veckan att dra tillbaka artikeln.

Den aktuella patienten avled 23 dagar efter transplantationen av hjärtstillestånd. Sahlgrenska universitetssjukhuset utreder för närvarande om det gått rätt till när beslutet om operationen fattades.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev