Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kirurgi

Bakslag för omstridd strategi

Publicerad: 19 augusti 2014, 11:00

Kirurgveckan 2014. Sahlgrenskas strategi att ge antibiotika i stället för operation vid akut blindtarmsinflammation medför fler återfall och mer komplikationer. Det visar en ny uppföljning.


Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg var 2009 först i landet med att på prov ersätta kirurgi med antibiotika vid akut blindtarmsinflammation. Strategin är omstridd och har kritiserats bland annat för att öka användningen av antibiotika. Men försöket föll väl ut och sedan 2010 är antibiotika standardbehandling på sjukhuset vid sidan av operation, som fortfarande används hos dem som är för sjuka eller hellre vill ha det.

– Kirurgerna presenterar båda behandlingsalternativen för patienterna och säger vad de rekommenderar, säger Eva Angenete, kirurg på Sahlgrenska.

Hon och hennes kollegor har nu följt upp alla patienter med akut blindtarmsinflammation som behandlats på Sahlgrenska under 2010 och 2011, totalt 1 ­122 stycken. Av dem fick 44 procent antibiotikabehandling och resten opererades. De har följts under i genomsnitt knappt tre år.

Resultatet är ett bakslag mot antibiotikastrategin, medger Eva Angenete.

Av dem som fått antibiotika var det 43 procent som behövde opereras senare på grund av utebliven effekt eller som vårdades för en komplikation.

I operationsgruppen behövde 7 procent ytterligare vård på grund av någon komplikation.

– Det var alltså en ganska stor risk att få tillbaka sin blindtarmsinflammation efter antibiotikabehandling. Kirurgi förefaller vara ett bättre alternativ, med mindre risk för komplikationer och återfall, säger Eva Angenete.

Hon och hennes kollegor blev överraskade eftersom tidigare studier från sjukhuset visat att antibiotikabehandling är lika säkert och botar lika många som operation.

– Skillnaden kan bero på att vi nu har inkluderat alla patienter på sjukhuset och att uppföljningstiden är längre. Antibiotikabehandling kan fortfarande ha en plats, men för att inte riskera återfall bör kirurgi vara förstahandsvalet, säger Eva Angenete.

Om Sahlgrenska ska ändra sin strategi till följd av den nya studien har ännu inte diskuterats, enligt Eva Angenete.

– Men kirurgerna kommer nog att påverkas, och informera patienterna om risken att de får tillbaka sin blindtarmsinflammation efter antibiotika. Det viktiga är att patienten får rätt information om vad studierna visat.

Studien presenteras i dag, tisdag 19 augusti, på Kirurgveckan i Karlstad.

Relaterat material

Blindtarm botas med antibiotika

Operation var bäst vid blindtarmsinflammation

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev