Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Barns öron rekonstruerade av brosk har lika god känsel

Publicerad: 5 december 2012, 06:00

Här förs det konstruerade örat in på rätt plats. De blåa slangarna längst ned i bilden suger ut luft och vätska för att huden ska draperas på rätt sätt över broskskelettet.

Foto: Magnus Nilsson

Det är samma blodflöde i de barns öron som rekonstruerats av revben som i normala öron. De har dessutom skyddskänsel i nästan hela örat.


– Det fina med det här är att man nu kan informera patienter och föräldrar om att barnet med ganska stor sannolikhet kommer att få ett öra med god känsel, säger plastikkirurgen Martin Öberg, som jobbar på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

De cirka 20 barn per år som föds i Sverige med mikroti har ett litet eller inget ytteröra. Hos de allra flesta innebär detta att barnet får sämre hörsel.

Ett nytt öra kan byggas genom tre operationer som innebär att man tar brosk från barnets revben.  Eftersom operationerna innebär att man skär blodkärl och nerver finns en risk att huden runt det nya örat inte får viktiga skyddsfunktioner som känsel för värme, kyla och tryck. Martin Öberg har studerat dessa funktioner hos 54 patienter med rekonstruerade öron sex månader efter operationerna.

Resultatet visar att blodflödet i de konstruerade öronen var likvärdigt med det i normala öron. De flesta patienter hade dessutom skyddskänsel i hela örat, vilket hjälper till att förebygga skador i hela örat. Det kan spela roll för att, till exempel, känna obehagligt tryck från en glas-ögonskalm.

Hos ett fåtal registrerades något nedsatt känsel i den övre delen av örat.

– Med tanke på hur mycket man skär runt örat är jag förvånad över att känseln återhämtar sig så väl, säger Martin Öberg.

Avhandling: Öronrekonstruktion: Kliniska och fysiologiska utvärderingar.
Lades fram: Den 30 november vid Lunds universitet.

KARIN ANDER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev