Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Bättre förberedelser inför operation med 3D-teknik

Publicerad: 2 mars 2016, 13:56

En ny datateknik ska underlätta kirurgers planering inför ingrepp och snabba upp operationstiden.

Foto: Thinkstock

Med hjälp av avancerad datateknik ska plastik- och käkkirurger på Akademiska sjukhuset enklare kunna planera framtida operationer. Målet är att förbättra precisionen vid rekonstruktioner.


Tack vare systemet kan operationer visualiseras i 3D och därmed blir det lättare att förbereda ingrepp och undvika olika komplikationer. Tekniken möjliggör för operatören att virtuellt röra vid exempelvis blodkärl och bensegment, och kallas för haptisk.

– Att återställa benstruktur i exempelvis ansiktet kräver stor precision. Inom käkkirurgi på Akademiska har vi använt virtuell teknik under fem-sex år. Med den nya tekniken kan vi tillsammans förbereda oss i den haptiska simulatorn på vad som möter oss under operationen då vi transplanterar ben och mjukdelar, säger Andres Rodriquez Lorenzo som är plastikkirurg på Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Med 3D-verktyget kan fler medicinska och tekniska frågor lösas innan operationen, påpekar hans kollega Andreas Thor som är käkkirurg.

Dessutom kommer troligtvis operationstiden att snabbas upp samtidigt som patientsäkerheten förbättras eftersom risken för bristfällig blodförsörjning blir lägre, menar kirurgerna.

Tekniken är ett forskningssamarbete mellan ingenjörer och kirurger från Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev