Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Behandlingar mot åderbråck var lika bra

Publicerad: 25 september 2014, 11:30

Den sjukdomsrelaterade livskvaliteten blev ungefär lika mycket bättre efter behandling av åderbråck, oavsett om patienterna fick kirurgi, skumbehandling eller laser. Det visar en ny studie i tidskriften New England Journal of Medicine.


Resultatet baseras på en uppföljning av nästan 800 brittiska patienter som lottats till endera metoden.

Efter sex månader sågs alltså ungefär lika stora förbättringar i de tre grupperna, med undantaget att den sjukdomsrelaterade livskvaliteten var något sämre för dem som fått skumbehandling jämfört med dem som fått kirurgi.

Vidare var förekomsten av komplikationer lägre bland dem som fått laserbehandling  än i de två andra grupperna.

Anders Wanhainen, som är professor i kärlkirurgi vid Uppsala universitet, anser att studien bekräftar tidigare rön om att minimalinvasiva operationsmetoder på kort sikt är likvärdiga med kirurgi.

– Laser- och skumbehandling är tillsammans med radiofrekvensbehandling, som inte ingick i den här studien, i dag de vanligaste behandlingsformerna av åderbråck inom såväl privat som offentlig sjukvård i Sverige, säger han.

Vid skumbehandling injiceras ett skum med retande ämnen i det drabbade blodkärlet som efter ett tag skrumpnar ihop och sluts. Samma effekt uppnås med endovaskulär laserbehandling.

Läs abstract till studien:

Julie Brittenden med flera. A Randomized Trial Comparing Treatments for Varicose Veins. New England Journal of Medicine 2014; 371:1218–1227. DOI: 10.1056/NEJMoa1400781

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev