Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Beslutet fattat: Macchiarini får sparken

Publicerad: 4 februari 2016, 13:05

Paolo Macchiarini.

Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

Nu har Karolinska institutet fattat det formella beslutet att Paolo Macchiarinis anställning vid KI inte kommer att förlängas.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetKarolinska institutetPaolo MacchiariniAnders Hamsten

Paolo Macchiarinis anställning upphör den 30 november 2016. Han är forskare i regenerativ kirurgi och tidigare gästprofessor.

Orsaken att kontraktet inte förlängs är att Karolinska institutet tappat förtroendet för honom, enligt pressekreterare Claes Keisu.

– Vi har dels hittat diskrepanser i hans cv, dels handlar det om de grava misstankarna om verksamheten i Ryssland, säger Claes Keisu till Dagens Medicin.

Han kan inte uppge exakt vad det är för diskrepanser man hittat i cv:t.

– Vi saknar arbetsrättslig grund för att avskeda Macchiarini. De felaktigheter vi funnit i hans cv kan inte tillmätas den tyngden som gör det möjligt att skilja honom från hans anställning, säger Claes Keisu till TT.

Prefekten Li Felländer-Tsai vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, Clintec, har nu fått i uppdrag att ansvara för att Paolo Macchiarinis forskargrupp avvecklas.

Rektor Anders Hamsten fattade beslutet. Läs intervjun med rektorn från förra veckan där han resonerar kring det som skulle bli dagens beslut.

I ett pressmeddelande senare under torsdagen uttryckte Anders Hamsten sin glädje över konsistoriets stöd. Konsistoriet höll också möte under torsdagen.

– Jag är glad för det tydliga stöd som konsistoriet ger mig. Jag tänker fortsätta som rektor för Karolinska Institutet med full kraft och energi, och jag tänker ta det ansvar som åligger i den här situationen på bästa möjliga sätt, säger Anders Hamsten i pressmeddelandet.

Relaterat material

KI:s rektor: Macchiarini kan inte vara kvar

Chefläkare ändrade sig om utredning i direktsändning

CHARLOTTA KJELLBERG, CARL-MAGNUS HAKE

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev