måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Billig nålkirurgi bra mot krökt finger

Publicerad: 12 juni 2018, 07:28

Foto: Göteborgs universitet

En avhandling från Göteborgs universitet pekar på att det går lika bra att behandla Dupuytrens kontraktur med enkel nålkirurgi, jämfört med ett dyrare injektionsläkemedel.

Ämnen i artikeln:

Göteborgs universitetOrtopedi

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Vid Dupuytrens kontraktur blir fingrar böjda och svåra att sträcka ut. Orsaken är förändringar i den bindvävsplatta som finns i handflatan och som gör att bindvävssträngen vid insidan av fingret blir kortare och tjockare.

I en avhandling har ortopeden och handkirurgen Joakim Strömberg jämfört det nyare läkemedlet Xiapex med så kallad nålfasciotomi. Det senare är ett enklare ingrepp som görs under lokalbedövning och där strängen skärs av med nål.

I en studie lottades 156 patienter till endera behandlingsmetoden. Efter upp till två års uppföljning var det flesta fingrar fortfarande raka i båda grupperna. Patienter som fick läkemedlet angav i högre grad smärta i samband med behandlingen.

En dos med Xiapex kostar cirka 6 500 kronor, medan material för nålkirurgin kostar 150 kronor. Enligt avhandlingen kräver läkemedlet två besök till läkare, jämfört med ett för nålkirurgin, och skulle därmed vara mer resurskrävande.

Enligt ett pressmeddelande från Göteborgs universitet var Xiapex hälften så dyrt som dåvarande standardbehandlingen öppen kirurgi när läkemedlet kom i början av 2010-talet.

Joakim Strömberg ifrågasätter den utbredda användningen av läkemedlet.

– På många håll har man glömt bort eller aldrig övervägt att titta på alternativen, säger han i pressmeddelandet.

Enligt samma pressmeddelande drabbar Dupuytrens kontraktur ungefär 10 procent av männen och 2 procent av kvinnorna i Norden. Flertalet som får sjukdomen har passerat 60 års ålder.

Relaterat material

Nytt läkemedel bryter ner bindväv vid krokiga fingrar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev