Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Blödningshämmare ökade risk att dö vid bypass

Publicerad: 21 februari 2008, 14:04

Läkemedlet Trasylol (aprotinin), som används för att minska blödning vid bypassoperation, medför en ökad risk att dö både på kort och lång sikt. Det konstaterar amerikanska forskare bakom två nya studier i tidskriften New England Journal of Medicine.


Redan i höstas avbröts en annan studie som visade en ökad mortalitet bland bypasspatienter som behandlats med aprotinin, jämfört med patienter som fått andra preparat. I november stoppade tillverkaren Bayer tillfälligt försäljningen av läkemedlet.

Nu presenterar forskare vid bland annat Harvard Medical School i Boston, USA, en ny studie, där de gått igenom data om 33 517 patienter som fick aprotinin i samband med bypassoperation. Dessa har jämförts med 44 682 patienter som fick ett annat blödningsdämpande läkemedel, aminokapronsyra.

Resultaten visar att 4,5 procent av patienterna som fick aprotinin avled under sjukhusvistelsen, jämfört med 2,5 procent i den andra gruppen. Efter justering för en mängd faktorer innebar det att risken att dö var 64 procent högre hos patienterna som fick aprotinin.

Forskarna gjorde flera olika analyser och tog hänsyn både till kirurgernas vana att utföra bypassoperationer och en mängd variabler hos patienterna. De olika beräkningarna visade alla på en ökad risk att dö för dem som fått aprotinin, och riskökningen varierade mellan 32 och 78 procent.

Dessutom var det vanligare att patienterna i aprotiningruppen behövde ett nytt ingrepp för att öppna upp kranskärlen, revaskularisering, eller dialys.

Forskarna konstaterar att patienter som fått aprotinin hade högre risk att avlida än de som fått det andra läkemedlet, och att skillnaderna inte kunde förklaras av faktorer hos patienterna eller kirurgerna.

I samma nummer av tidskriften redovisas en studie från Duke University Medical Center i Durham, USA. Där följdes 10 275 bypasspatienter i upp till tio år, och resultaten visar att risken att dö på lång sikt var cirka 30 procent större bland dem som fått aproptitin, jämfört med om de fått ett annat blödningsdämpande läkemedel eller inget alls.

New England Journal of Medicine 2008; 358: 771–783, 784-793

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev