Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Blodtrycksmanschett skyddade vid bypasskirurgi

Publicerad: 19 augusti 2013, 09:36

Patienter som fick blodflödet temporärt avstängt i armen innan de opererades med bypasskirurgi fick bättre överlevnad, enligt en ny studie i tidskriften Lancet.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Uppdaterad den 22/8 kl 8.20.

Nu kommer mer forskning som pekar på nyttan med så kallad prekonditionering inför ingrepp i hjärtat.

Prekonditionering innebär att blodflödet tillfälligt stängs av i en del av kroppen för att skydda samma kroppsdel eller en annan kroppsdel vid en längre tids stopp i blodflödet.

– Det här är en väldigt spännande studie på en metod som man skulle kunna införa till en låg kostnad. Under hösten kommer vi att diskutera om tekniken skulle kunna införas på våra egna patienter, säger Anders Jeppsson, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Det är forskare vid Universitetssjukhuset i Essen, Tyskland, som följt 329 patienter som genomgått planerad bypassoperation för förträngningar i tre kranskärl. Hälften randomiserades till att före ingreppet få blodflödet tillfälligt avstängt i ena armen genom att blåsa upp en blodtrycksmanschett. Övriga blev kontroller.

Forskarnas primära mål var att se om den här prekonditionering resulterade i lägre nivåer av hjärtskademarkören troponin I under de första dagarna efter operationen. Detta blev mycket riktigt fallet, med en i snitt 17-procenting minskning jämfört med kontrollgruppen.

Men forskarna såg också en bättre överlevnad bland dem som fått prekonditionerning. Efter ett år hade 1,9 procent av patienterna avlidit, jämfört med 6,9 procent i kontrollgruppen. Motsvarande skillnad sågs också i hjärtrelaterade dödsfall där siffrorna var 0,6 och 4,5 procent.

Forskarna anser att resultaten är lovande och i linje med fynd från andra mindre studier på området. De påpekar dock att den aktuella studien är baserad på patienter från ett enda sjukhus och de måste bekräftas i större multicenterstudier som nu pågår.

Detta håller Anders Jeppsson med om.

– Det krävs större patientmaterial för att fastställa att de kliniska parametrarna i studien inte beror på slumpen. Två större studier är på gång och man bör avvakta resultaten innan man inför metoden i i klinisk rutin. Det vi nu vill titta på är hur det rent praktiskt skulle kunna gå att genomföra i rutinsjukvården, säger han.

En möjlig förklaring till effekterna av prekonditionering är  att vävnad som drabbas av syrebrist frisätter ämnen som gör att andra  vävnader i kroppen klarar liknande förhållanden bättre.

Läs abstract till studien:

Matthias Thielmann med flera. Cardioprotective and prognostic effects of remote ischaemic preconditioning in patients undergoing coronary artery bypass surgery: a single-centre randomised, double-blind, controlled trial. Lancet 2013; 382: 597–604. DOI: 10.1016/S0140-6736(13)61450-6

Relaterat material

Avstängt blodflöde i armen kan skydda hjärtopererad

Blodtrycksmanschett gav mindre skador efter infarkt

Syrebrist ger extra energi åt infarktdrabbad hjärtmuskel

Hjärtsjuka förlänger livet med träning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev