Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Brist på intensivvårdspersonal ger inställda operationer

Publicerad: 5 mars 2008, 09:22

Operationer som kräver efterföljande intensivvård ställs in med mycket kort varsel på Gävle sjukhus. Orsaken är brist på intensivvårdspersonal.


Patienter som ska opereras för till exempel aortabråck eller cancer i bukspottkörteln vid kirurgkliniken på Gävle sjukhus kan så sent som på dagen för operationen få besked att operationen är inställd. Det rapporterar Sveriges Radio Gävleborg.

Anledningen är att brist på personal gjort att intensivvårdsavdelningen nu bara kan ta emot sex patienter, mot tidigare åtta. Eftersom avdelningen måste prioritera akuta fall finns inte alltid beredskap för eftervård efter planerade operationer.

– Jag tycker det är mycket tråkigt att jobba under de här förutsättningarna, att inte kunna ta hand om patienterna på ett bra och planerat sätt, säger Benny Holmström, urolog och överläkare, till Sveriges Radio.

Ulf Öhrvall, chef för kirurgkliniken, beklagar att operationer måste ställas in och de ökade risker detta kan innebära för patienterna, men säger också att de inställda operationerna hör till undantagen, även om de ökat i antal i år.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev