Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Brist på kontrastvätska försenar röntgentester

Publicerad: 31 maj 2022, 11:32

Ett CT-system vid OS-byn i Vancouver i Kanada 2010.

Foto: Timo Jaakonaho/AP/TT

Det råder en global brist på kontrastvätska, som används inom vården vid skiktröntgen (datortomografi). På flera håll i världen har undersökningar fått skjutas upp.


Ämnen i artikeln:

Toppnyheter

I USA, Australien och Nya Zeeland, har det lett till stora bekymmer.

– Det här är ett problem över hela Australien. Sjukhus tvingas ransonera tillgångarna, försena undersökningar och använda alternativa testmetoder, säger Sanjay Jeganathan, ordförande för den australiska och nyzeeländska radiolog föreningen till The Australian.

Orsaken till bristen är covidnedstängningen i kinesiska Shanghai, enligt läkemedelsjätten GE Healthcare.

Läs också: Uppsalas sjukhus blöder 

Bolagets anläggning tvingades först att stänga helt, men har de senaste veckorna kunnat producera med begränsad kapacitet.

”Vi jobbar dygnet runt med att utöka produktionen och återvända till full kapacitet så fort som möjligt i linje med lokala myndigheter”, skriver bolaget, och tillägger att man utökat produktionen vid bolagets anläggning i irländska Cork.

Även svenska Läkemedelsverket har fått signaler om problemen, men bolaget har uppgett att Sverige får delleveranser av läkemedlen, och att det därför inte råder någon brist.

”Läkemedelsverket fortsätter att följa utvecklingen framöver och för kontinuerlig dialog med företaget”, skriver gruppchefen Maria Wanrud, vid Enheten för läkemedel i användning, i ett mejl till TT.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Toppnyheter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev