Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Brittisk kritik mot Macchiarinis beslutsunderlag

Publicerad: 12 oktober 2017, 08:53

Paolo Macchiarini.

Foto: Oskar Kullander/ Bildbyrån

Det protokoll som Paolo Macchiarini använde som beslutsunderlag inför sin första operation av en plaststrupe på Karolinska universitetssjukhuset innehöll vilseledande uppgifter, anser en brittisk utredare. Detta kan i sin tur bidra till att förklara varför metoden accepterades på sjukhuset.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhuset

”Tack för protokollet gällande patienten från Island. Det är precis vad vi behöver för att planera för framtiden för patienten på Karolinska.”

Så skrev en av läkarna på Karolinska universitetssjukhuset i ett mejl till Paolo Macchiarini angående det nu aktuella transplantationsprotokollet. Mejlet skrevs mindre än en månad innan den första benmärgscellsförsedda luftstrupen av plast opererades in i patienten i juni 2011.

Transplantationsprotokollet, som innehåller en beskrivning av hur metoden skulle användas, har hittills inte fått så mycket uppmärksamhet i de svenska utredningarna om Paolo Macchiarinis verksamhet. Men i en nyligen publicerad granskning av strupoperationer vid University College London riktar utredaren och transplantationsprofessorn Stephen Wigmore kritik mot protokollet.

Det har blivit en del av hans utredning då forskaren Alexander Seifalian, som tillverkade plaststrupen var verksam på University College London, och samarbetade med Paolo Macchiarini. Alexander Seifalian förefaller också ha skrivit delar av dokumentet. Enligt Stephen Wigmore är protokollet vilseledande av flera anledningar, vilket han vidareutvecklar i mejl till Dagens Medicin.

Wigmore menar att protokollet antyder att plaststrupen blivit mer prekliniskt testad än vad den i själva verket hade. Vidare ska det antyda att plaststrupen var tillverkad enligt så kallad GMP-standard, vilket det inte var. Dessutom pekar Stephen Wigmore på att plastmaterialet, enligt protokollet, ska ha använts på lyckat sätt för andra typer av transplantat hos patienter. Men i inget av dessa fall hade implantaten tillverkats enligt GMP och det ska också vara oklart vad resultatet i slutändan blev.

Dagens Medicin har tagit del av protokollet från en svensk källa. Där finns till exempel påståenden om att plastmaterialet har ”bevisat sin potential att få olika celltyper att fastna och dela sig, däribland mänskliga mesenkymala stamceller och luftstrupsspecifika epitelceller.”

– Vi kan inte hitta några belägg från djurförsök att detta stämmer. Därför anser vi att dessa påståenden är överdrivna och inte relevanta i ett sammanhang av att transplantera en luftstrupe, skriver Stephen Wigmore i ett mejl till Dagens Medicin.

Samma läkare som i maj 2011 skrev och tackade Paolo Macchiarini för protokollet säger i dag att hen känner sig ”lurad” om det var så att protokollet var vilseledande.

Professor Kjell Asplund, som ledde Karolinska universitetssjukhusets egen utredning om Paolo Macchiarinis operationer, tycker att uppgifterna i den brittiska utredningen är ”allvarliga”.

– Många läkare har framfört att man kände sig förda bakom ljuset av Paolo Macchiarini och här har man i så fall svart på vitt att så var fallet, säger Kjell Asplund.

Han står fast vid sig egen utrednings kritik mot beslutsfattandet inför operationen, till exempel sättet som de multidisciplinära konferenserna genomfördes på och att inga kritiska frågor ställdes om metodens säkerhet och om hur testad den var i djurförsök.

– Våra slutsatser ändras inte. Men protokollet kan bidra till att förklara att många kritiskt tänkande akademiker gick på detta, säger Kjell Asplund.

Dagens Medicin har sökt Paolo Macchiarinis advokat för en kommentar på kritiken från den brittiske utredaren. Enligt Stephen Wigmores egen rapport framgår att Paolo Macchiarini inte säger sig ha varit medveten om att plastmaterialet inte tillverkades enligt GMP.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Toppuniversitet kritiseras för tillverkning av plaststrupe

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev