onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Brittiskt universitet utreder samarbete med Macchiarini

Publicerad: 3 april 2017, 09:13

Forskare vid University College London hade tidigare ett samarbete med den omstridde kirurgen Paolo Macchiarini. Nu kallas vittnen att lämna ”bevis” i en undersökning om regenerativ forskning vid universitetet och samarbetet med Macchiarini.

Ämnen i artikeln:

Paolo Macchiarini

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Beslut om undersökningen fattades av universitetet redan i september förra året mot bakgrund av alla uppgifter som kommit om skandalen vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset.

Nu har en oberoende granskningsgrupp tillsatts vars första syfte är att samla in fakta. Bland annat vill man hitta vittnen som kan bidra med ”bevis” i undersökningen. Granskningsgruppen uppmanar alla som har kunskap om de aktuella händelserna att delge dessa skriftligt. Dock är det bråttom då sådana rapporter ska vara inne redan den 7 april.

Forskare vid University College London, UCL, samarbetade bland annat med Paolo Macchiarini i en omtalad transplantation av en bit donerad och stamcellsbesådd luftstrupe till en kvinna i Barcelona. Operationen, vars resultat publicerades i Lancet år 2008, bidrog starkt till Paolo Macchiarinis rykte som nydanare inom fältet regenerativ medicin.

Forskare vid UCL var också medförfattare till den nu omtvistade studien i Lancet 2011 där Paolo Macchiarini och hans kollegor beskrev den första transplantationen av en plaststrupe till en patient på Karolinska universitetssjukhuset. På UCL gick man sedan vidare med en liknande transplantation av en brittisk patient, som senare dog.

Den särskilda granskningsgruppen leds av Stephen Wigmore, professor i transplantationskirurgi vid University of Edinburgh. Han ansvarar för att en rapport ska vara klar till sommaren.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev