Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kirurgi

Byggställning av plast och celler kunde laga matstrupar hos grisar

Publicerad: 19 Mars 2018, 08:43

För att skapa de nya matstruparna användes en byggställning av plast som sedan togs bort från försöksdjuren.

Foto: Biostage

Amerikanska forskare publicerar nu vad de anser vara lovande resultat med en ”Macchiarini-liknande” metod att skapa nya delar av matstrupar till grisar. Men en svensk expert är skeptisk till resultatens betydelse för eventuella liknande försök på människa.


– Forskarnas slutsats att resultaten skulle ha relevans för att använda metoden på patienter ser jag som orimlig. Det krävs mer än korttidsresultat från åtta grisar och långtidsresultat från två grisar för att överföra denna komplexa högriskmetodik till människa, säger Jesper Lagergren, professor i kirurgi vid Karolinska institutet i Solna.

Bakom den nya studien står forskare knutna till det amerikanska företaget Biostage, som tidigare hade ett aktivt samarbete med den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini. Företaget stod bland annat för en del av tekniken som användes i de starkt ifrågasatta transplantationerna av luftstrupar av plast.

Efter att företaget avbrutit samarbetet med Macchiarini har det vidarutvecklat en liknande metod att transplantera konstgjorda strupar, främst med inriktning mot matstrupar.

I den nu aktuella studien testades metoden alltså på åtta grisar, där man opererat bort en sex centimeter lång bit av matstrupen. Brottet överbryggades med ett transplantat bestående av en rörliknande byggnadsställning av plast som besåtts med så kallade mesenkymala stamceller tagna från samma djurs fettväv.

Efter en tid kunde byggnadsställningen avlägsnas endoskopiskt och strupen fick hållas uppe med en stent, som även den togs bort efter en tid.

Enligt forskarna visar analyser att olika lager av matstrupsvävnad återskapats hos grisarna, samtidigt som vävnaden fått blodförsörjning. Den exakta mekanismen bakom denna regenerativa process känner de inte till i dagsläget, skriver de.

Jesper Lagergren betonar att han inte har kunskap att kommentera resultaten vad gäller den nya vävnaden som ska ha bildats. Men han ser i dagsläget ingen medicinsk indikation som motiverar de operationer som gjorts på grisarna.

– Man har endast opererat bort sex centimeter av matstrupen, vilket är ett alldeles för kort avsnitt för något av de ingrepp där matstrupen behöver reseceras på patienter, som matstrupscancer, akalasi eller lutskador i matstrupen, säger Jesper Lagergren.

Enligt det amerikanska företaget är de nya resultaten ett steg på vägen mot en klinisk studie som enligt plan ska starta nästa år. I artikeln skriver forskarna att de planerar nya djurförsök där man tagit bort en längre bit av matstrupen.

Metoden har redan använts en gång på människa, hos en patient med en livshotande tumör i bröstet. Operationen gjordes i augusti förra året och när patienten avled ett halvår senare visade obduktionen enligt företaget att den del av matstrupen som hade tagits bort hade regenererats i linje med tidigare djurförsök. Patienten avled av en stroke, som enligt företaget inte hade någon koppling till implantatet.

Läs hela originalstudien:

Saverio La Fransesca med flera. Long-term regeneration and remodeling of the pig esophagus after circumferential resection using a retrievable synthetic scaffold carrying autologous cells. Scientific Reports, publicerad online den 7 mars 2018. DOI: 10.1038/s41598-018-22401-x

Relaterat material

Patient fick del av syntetisk strupe

Företag: ”Banbrytande resultat” med nya matstrupar

Macchiarinis operationer nämns inte längre av struptillverkare

Skönmålad bild av Macchiarinis operationer kvar hos struptillverkaren

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev