Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

CEPN: Macchiarini fuskade

Publicerad: 9 september 2016, 10:42

Kirurgen Paolo Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk, enligt Centrala etikprövningsnämnden. Det enligt ett yttrande av nämnden som granskat kirurgens forskning.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutet

Ytterligare 16 forskare vid Karolinska institutet och universitetssjukhuset dras med i fallet.

– Alla som står som författare till artikeln har gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning. Om man har sitt namn på artikeln så har man ett ansvar, säger Lena Berke, ordförande i expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden till TT.

Totalt har CEPN fått fyra stycken begäranden om yttrande från Karolinska institutet kring misstänkt forskningsfusk. Det nu aktuella ärendet handlar om forskningen som presenterades i den vetenskapliga artikeln "Experimental orthotopic transplantation of a tissue-engineered oesophagus in rats", införd i tidsskriften Nature Communications år 2014.

Således gäller yttrandet inte någon av de transplantationer av mänskliga patienter som Paolo Macchiarini gjort.

Hela 24 författare stod bakom artikeln i Nature — varav 17 forskare, inklusive Paolo Macchiarini, är — eller var — knutna till Karolinska institutet och/eller Karolinska universitetssjukhuset vid tiden för publicering.

CEPN finner att Macchiarini och medförfattarna gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning. På ren svenska: fusk.

– När man läser artikeln får man intrycket av att försöket var mycket framgångsrikt, men om man jämför med de data som vi trots allt fått ut så ser man att detta inte alls stämmer, säger Lena Berke.

Enligt Berke, som säger att råttorna drabbades av mycket stora viktförluster, finns det totalt tre punkter som var för sig inneburit oredlighet i forskning.

– Vi har försökt få ut rådata. Det har vi inte fått. Vi har försökt få ut försöksjournaler. Det har vi inte fått, trots att sådana ska lämnas ut. Artikeln ger en vilseledande presentation, tolkning och beskrivning av resultaten när man jämför med de data som vi trots allt fått ut. Det stämmer inte, säger Lena Berke.

En av de fyra läkare som 2014 anmälde Macchiarini för forskningsfusk har väntat på yttrandet från CEPN.

–  Jag känner spontant att det är helt rätt beslut. Vi påpekade att det var väldigt vilseledande information i den här artikeln redan när vi anmälde den, säger Karl-Henrik Grinnemo till TT och fortsätter:

– Det är väldigt viktigt att den här artikeln nu dras tillbaka från (forskningsdatabasen) Pubmed, så att den inte ligger till grund för några ingrepp på människor.

Grinnemo varnar för att matstrupar kan vara på väg att produceras.

– Jag vet att det företag som producerade de syntetiska luftstruparna även har haft i pipeline att producera matstrupar så det är jätteviktigt att det här dras tillbaka så att det inte ligger till rund för matstrupar som ska sättas in i patienter, fortsätter han.

– Vi vill inte ha någon mer Macchiarini-historia.

Bengt Gerdin, professor emeritus vid Uppsala universitet, lade förra året lade fram en utredning till Karolinska institutet där han visade att Macchiarini gjort sig skyldig till oredlighet i forskning. Den rapporten valde dock dåvarande rektor Anders Hamsten att bortse ifrån. Gerdin välkomnar CEPN:s yttrande.

– Likkistan spikas igen, säger han när han får höra slutsatserna i yttrandet, och fortsätter:

– Det är helt rimligt. Mitt uppdrag var att bedöma andra handlingar och jag hade ett mycket mer begränsat material, men redan på det kunde jag se att det handlade om oredlighet, säger han och tillägger att det troligtvis finns fler vetenskapliga artiklar signerade Paolo Macchiarini som är värda att granska.

Misstankar om forskningsfusk riktades mot Paolo Macchiarini redan 2014 när fyra läkare på Karolinska universitetssjukhuset anmälde honom till Karolinska institutets dåvarande rektor Anders Hamsten. Visselblåsarnas anmälan handlade om att Paolo Macchiarini skulle ha förvanskat fakta om sina operationer med konstgjorda luftstrupar när han presenterade dem i ett antal vetenskapliga artiklar.

I mars 2015 friades Macchiarini från anklagelserna om forskningsfusk av KI:s etikråd. Anders Hamsten gick på samma linje. Och i maj samma år visade Bengt Gerdins utredning att uppgifter i Macchiarinis artiklar inte stämmer överens med hans egna journalanteckningar. Trots det meddelade Hamsten i augusti att Macchiarini inte gjort sig skyldig till forskningsfusk.

I nästa steg kommer CEPN att bedöma Macciarinis artiklar om de operationer med luftstrupar som han utförde på Karolinska universitetssjukhuset.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Här är listan över alla utredningar

ANNA KAROLINA ERIKSSON/TT, CARL CATO/TT, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev