Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Chefstillsättning på NKS i diket

Publicerad: 22 februari 2016, 10:41

Tillsättningen av nya chefer till Karolinska har fått grus i maskineriet. Macchiarini-utredningen riskerar att försena chefsrekryteringen.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhuset

Den pågående utredningen, om Paolo Macchiarinis luftstrupsoperationer, kan beröra personer på chefsnivå på Karolinska universitetssjukhuset. Att i det läget rekrytera ledare till den nya organisationen är olämpligt, enligt Läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset som vill stoppa rekryteringsprocessen.

”Vi känner till att flera av de som nu ingår i förändringsarbetet, och/eller kan tänkas söka de utannonserade tjänsterna är eller var delaktiga i processen kring Macchiarini; att då inte invänta resultatet av utredningen är högst olämpligt”, skriver föreningen i ett brev till sjukhusdirektör Melvin Samsom.

Föreningen tror att sjukhuset kan komma att tillsätta chefer som, när utredningen om händelserna är klar kan komma att förlora sin trovärdighet.

”Om detta händer påverkas förtroendet för hela organisationen.”

Att chefsrekryteringen kan komma olämpligt i tid, med hänvisning till Macchiarini-affären, anser även Sveriges Läkarförbunds chefsförenings ordförande Thomas Lindén:

– Om händelserna avskräcker personer som hade blivit bra chefer från att söka så är det olyckligt. Chefs- och ledarskapet har stor betydelse för både det dagliga och för den långsiktiga utvecklingen.

Ansökningstiden till chefstjänsterna har nu skjutits upp två veckor, till den 3 mars och kravprofilen har förändrats så att de akademiska meriterna inte är lika framträdande som tidigare.

– Det är förstås positivt att sjukhusledningen läst vårt brev och påbörjat en dialog med oss, säger Yvonne Dellmark.

Relaterat material

Chefer sökes i expressfart på NKS

Alla nuvarande chefer måste söka nya jobb på NKS

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev