Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

De anmälande läkarna varnade KI för två år sedan

Publicerad: 8 februari 2016, 12:25

Trots upprepade möten och mejl reagerade lärosätet inte alls på misstankarna mot Paolo Macchiarini, enligt ett mejl till KI från de anmälande läkarna.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutetKarolinska universitetssjukhuset

De fyra läkare från Karolinska universitetssjukhuset som först anmälde Paolo Macchiarinis misstänkta forskningsfusk skriver nu ett mejl till Karolinska institutets rektor Anders Hamsten med anledning av att lärosätet annonserat en ny utredning av eventuellt forskningsfusk.

I mejlet beskriver de visselblåsande läkarna vad de kallar den ”jäviga fars” som slutligen ledde fram till att KI i den första utredningen av den världskände kirurgens forskning frikände honom från misstankar om forskningsfusk.

Redan i slutet av februari 2014 informerades Anders Hamsten personligen av en av de anmälande läkarna om de grovt felaktiga beskrivningar som presenterats i medicinska tidskrifter av patienterna med syntetiska luftstrupar, uppger läkarna i mejlet.

Sedan följde flera möten och mejl med såväl Anders Hamsten, prefekt Li Felländer-Tsai, professor Urban Lendahl och professor Lars-Olaf Cardell, enligt läkarna. De räknar till totalt nio resultatlösa försök att uppmärksamma Karolinska institutet på att något var allvarligt fel. Till slut fick de av Anders Hamsten rådet att skriva en formell anmälan om misstänkt oredlighet i forskning, vilket de även gjorde i augusti 2014. Enligt läkarna möttes även anmälan med tystnad.

Först när New York Times skrev om den 400 sidor långa anmälan ska lärosätet ha agerat och dagen efter att artikeln publicerats den 24 november 2014, tillsatte Karolinska institutet Bengt Gerdin som extern granskare.

I mejlet, som även är adresserat till Hans-Gustaf Ljungren, dekanus för forskning vid KI, och rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke, skriver läkarna att det är fullständigt falskt att påstå att de tre patienter som opererades skulle vara i akut behov av vård, även om två av dem hade cancerdiagnoser. Enligt journalerna ska den första patienten endast ha haft en lätt hosta och den andra beskrivs som symtomfri. Den tredje patienten vårdades i hemmet och saknade en cancerdiagnos.

Läkarna påpekar också att till anmälan om forskningsfusk bifogades kopior på de bronkoskopiundersökningar som visar att det kliniska tillståndet för den första patientens luftvägar var helt annorlunda än vad som beskrivits i de medicinska tidskrifterna. Och, skriver läkarna, det är därmed inte sant att Anders Hamsten fick kännedom om hur den första patientens luftstrupe såg ut först i SVT:s Dokument inifrån.

Att nu åter öppna en utredning om forskningsfusk med motiveringen att nya fakta tillkommit är ”ett trick för att lura media och allmänheten”, skriver läkarna. Det fanns mer än tillräckliga bevis i anmälan om forskningsfusk som lämnades i hösten 2014, anser de.

Dagens Medicin har sökt Anders Hamsten som via sin pressekreterare avböjer att kommentera mejlet med motiveringen att det är något som den kommande granskningen av KI:s agerande får titta på.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Svensk Nobelpristagare dömer ut KI

”Man kan inte prata om informerat samtycke i KI-fallet”

Här är planen för Macchiarini-granskningen

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev