Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

De är årets kvinnliga ledare

Publicerad: 22 maj 2014, 13:27

Årets kvinnliga ledare i vården, Årets kvinnliga entreprenör i vården och Årets kvinnliga banbrytare i vården gratulerades i går.


Årets kvinnliga banbrytare i vården blev Marie Blomberg, docent och universitetsläkare vid kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Linköping. Juryns motivering lyder:

”För att hon med stark övertygelse granskat och utvecklat förlossningsvården, och med ett uthålligt och engagerat ledarskap lyckats nå betydande förbättringsresultat och fått ner kejsarsnittsfrekvensen till Sveriges lägsta med bibehållen medicinsk säkerhet.”

– Det är väldigt roligt att förlossningsvården uppmärksammas på ett positivt sätt, säger Marie Blomberg.

Hon berättar att de på kvinnokliniken i Linköping utvecklat förlossningsvården genom att göra strukturella förändringar och arbetat med attityder. De strukturella förändringarna har varit att bland annat befria barnmorskor från andra arbetsuppgifter, så de har mer tid att vara med kvinnorna som ska föda. De har även tillsatt arbetsledare som ser övergripande var resurserna behövs mest.

Arbetet med attityder har gått ut på att bland annat bjuda in den blivande mamman och hennes partner för att träffa förlossningspersonal och prata. Personalen kan då förklara för den gravida kvinnan vilka fördelarna med vaginal födsel är.

– Vi gör en individuell bedömning i varje enskilt fall, men för det mesta är en naturlig, vaginal födsel det bästa alternativet för både mamman och barnet. Vid kejsarsnitt löper mamman en högre risk för operationskomplikationer, och barnet löper en högre risk för astma, allergi och diabetes senare i livet, säger Marie Blomberg.

Hon berättar även att målet med utvecklingen av kliniken aldrig var att minska antalet födslar med kejsarsnitt. Det var snarare frukten av att de gett fler kvinnor möjlighet att föda vaginalt.

Marie Blomberg hoppas att utmärkelsen leder till att kvinnokliniken på Universitetssjukhuset Linköping inspirerar andra kliniker att fundera över vilken förlossningsvård man vill ha på sitt sjukhus.

– Det är roligt att visa att det går att skapa förändring.

Vinnaren av Årets kvinnliga ledare i vården blev Ditte Persson-Lindell, centrumchef på Barn- och kvinnocentrumet i Landstinget i Östergötland. Motiveringen lyder:

”För sin förmåga att uppnå medicinska, forskningsmässiga och ekonomiska resultat i toppklass år efter år, i en oslagbar kombination med ett samverkansinriktat och värdestyrt ledarskap. Med en betydande kommunikativ talang röner hon ett stort förtroende hos sina chefskollegor, chefer och uppdragsgivare, men framför allt hos sina 900 medarbetare.”

Anna Wiklund, överläkare och vd vid Prima Barn- och vuxenpsykiatri, vann priset som Årets kvinnliga entreprenör i vården, med motiveringen:

”För att hon med ett visionärt och handlingskraftigt ledarskap på några få år byggt upp en småskalig verksamhet till dagens 600 anställda. Med djup och entusiasmerande närvaro i det kliniska arbetet och en organisatorisk talang har Anna Wiklund eliminerat långa vårdköer och höjt kvaliteten på vården, vilket har belönats med höga betyg av patienter och anhöriga.”

Priserna delades ut under Kvinnornas ledarskapsdag 2014, som arrangeras av Dagens Medicin. Prisutdelaren var Lena Furmark, (KD), statssekreterare i socialdepartementet.

Läs mer i tidigare publicerad text om priserna:

Vem blir årets kvinnliga ledare i vården?

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev