tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

”Det här är inte sjukvård”

Publicerad: 20 maj 2016, 13:43

Eva Nilsson Bågenholm, regeringens utredare.

Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Kroppsbehandlingar är konsumenttjänster och inte sjukvård. Det slår Eva Nilsson Bågenholm fast och försvarar sin utredning.


Regeringens utredare Eva Nilsson Bågenholm, kvalitetsdirektör på Humana, försvarar sin skönhetsutredning trots de skarpa invändningarna från remissinstanserna. Hon håller inte med kritikerna om att en del av de mer avancerade kroppsbehandlingarna borde räknas som sjukvård.

– Det vi lyfter fram är att syftet med de här behandlingarna är att förändra utseendet och då är det inte hälso- och sjukvård, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Istället står hon fast vid att kroppsbehandlingarna ska räknas som konsumenttjänster och omfattas av den nya lag som utredningen föreslår.

– Patienter ska ha ett starkare skydd än konsumenter som frivilligt köper en behandling för att förändra sitt utseende, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Av samma anledning tycker hon att det är rimligt att kommunerna får tillsynsansvaret för kroppsbehandlingar istället för Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som flera remissinstanser vill ska ansvara för tillsynen.

– I dagsläget har Ivo redan ett väldigt stort uppdrag och vi tycker att det räcker så, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Hon försvarar också förslaget att inte införa någon åldersgräns för kroppsbehandlingar.

– Föräldraansvaret går väldigt långt och vi bedömer att den lagstiftning som finns är tillräcklig för att skydda minderåriga, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Relaterat material

Kritik mot förslag i skönhetsutredningen

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev