Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Digital checklista kan spara massor av tid och pengar

Publicerad: 25 april 2018, 13:33

Gunnar Enlund.

Foto: Jens Krey

I Uppsala har 40 preoperativa checklistor på papper blivit en app. En app med potential att spara in hundratusentals arbetsminuter.


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhuset

De 40 checklistor som var spridda över avdelningarna på Akademiska sjukhuset i Uppsala hade mycket gemensamt och skiljde sig bara åt på några få punkter. Det berättar Gunnar Enlund, överläkare på anestesi- och operationskliniken vid samma sjukhus, i sin föreläsning på Vitalis.

Han har varit drivande i det projekt där checklistorna fogades samman till en lista som är kopplad till operationsplaneringssystemet Orbit. Den nya listan innehåller ett 40-tal punkter som ska bockas av inför operation, även om alla punkter inte är relevanta på alla vårdavdelningar eller vid alla operationer.

Rent praktiskt klickar den undersköterska eller sjuksköterska som är ansvarig för patienten av punkterna på en surfplatta, ett arbetssätt som också gör det möjligt att arbeta nära patienten. Appen ger en översikt över de patienter som ska opereras vid en specifik avdelning så att vårdpersonalen kan ta sig an uppgifterna i rätt ordning.

När checklistan är avbockad blir patienten grön, vilket också kan ses från operation och enkelt gör det möjligt att tidigarelägga vissa operationer om det uppstår en lucka i operationsprogrammet. När sjuksköterskan från vårdavdelningen rapporterar över patienten till operation fungerar appen som grund och när patienten är överlämnad försvinner den från vårdavdelningens vy i appen.

Den 8 november 2017 testades appen på en första patient och i mitten av juni i år är det tänkt att ett större pilottest ska vara klart. Preliminära beräkningar visar att app-checklistan sparar 16 minuter per patient genom att personalen kan arbeta mer effektivt. På ett år och 38 000 patienter ger det en total besparing på 608 000 minuter eller motsvarande sex miljoner kronor.

Gunnar Enlund tillstår att projektet stött på ett visst teknikmotstånd och att vissa har klagat över att surfplattan är osmidig och trillar i golvet vid toabesök. Omkring 80 procent av personalen på vårdavdelningarna är dock positivt inställda.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhuset

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev