Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Dödläge på vårdvalsfronten

Publicerad: 12 december 2014, 13:43

Stockholm är nu det enda landstinget som utreder nya vårdval i den öppna specialistvården, visar en ny SKL-rapport.


Ämnen i artikeln:

Vårdval

Luften har gått ur landstingens ambitioner att införa valfrihet och etableringsfrihet i den specialiserade öppna sjukvården. Trots förra socialministern Göran Hägglunds (KD) utvecklingsbidrag på 250 miljoner kronor är Stockholms läns landsting ensamt om att utreda om lagen om valfrihetssystem, Lov, ska införas inom nya områden.

I Stockholm utreds nu vårdval inom allmänkirurgi, endoskopi, internmedicin, klinisk fysiologi, obesitas, psykosociala insatser och radiologi i öppenvård. Det framgår av SKL:s redovisning av landstingens beslutslägen i december 2014.

Utslaget i landstingsvalet har förstås sin betydelse för att det inte blir vårdval i så många fler landsting och regioner. Landstinget i Uppsala län var på gång med utredningar om ortopedi och hudsjukvård i öppenvård, men de planerna dragits tillbaka av den nya rödgröna majoriteten.

Även i Region Skåne, som infört många vårdval, har en ny rödgrön minoritet satt stopp för utredningar om nya områden.

Allra flest vårdval i specialistsjukvården finns nu i Stockholm, följt av Uppsala och Skåne.

För landstingen är det frivilligt med valfrihet och etableringsfrihet inom den öppna specialiserade vården. Det under hösten så omdiskuterade vårdvalet i primärvården är däremot obligatoriskt för landstingen och regionerna.

VIVIANNE SPRENGEL

Ämnen i artikeln:

Vårdval

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News