måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Donationsansvariga kritiska till tidlöst dödsbevis

Publicerad: 25 september 2015, 10:09

Foto: Thinkstock

Socialstyrelsens nya dödsbevis har ingen ruta där tidpunkten för dödsfallet kan skivas. Problematiskt, anser chefläkare och donationsansvariga.


JK


Den nya blanketten infördes i somras och har föranlett en hel del funderingar från både klinisk personal och chefläkare, skriver gruppen för regionalt donationsansvariga läkare och sjuksköterskor i ett brev till Socialstyrelsen.
Gruppen vill att myndigheten återinför möjligheten att skriva tidpunkt för dödsfallet på dödsbeviset och anger bland annat följande argument:

■ Sjukvården har 24 timmar på sig att utreda en avliden persons eventuella vilja att donera och även om tidpunkten för dödsfall noteras i patientjournalen är det av pedagogisk betydelse gentemot de närstående att den även står i dödsbeviset.
■ Vid utredning av vissa donationer måste prover tas inom 24 timmar från dödstidpunkten.
■ Sökningar i donationsregistret får enligt regelverket endast ske efter att en person avlidit.
■ Många närstående vill ha ett klockslag för dödsfallet.

”Dödsbeviset är en tvingande handling som tidigare har säkerställt att korrekt tidsangivelse för döden finns, vilket varit en stor trygghet vid ett donationsförfarande – för såväl sjukvårdspersonal som de närstående till en avliden donator”, skriver gruppen i brevet.

Socialstyrelsen har ännu inte svarat.

Relaterat material

Socialstyrelsen ser över dödsbevis utan klockslag

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev