Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Dragspelsteknik räddade flicka med 3 decimeter kort tarm

Publicerad: 22 augusti 2007, 12:08

Leversvikt hotade den nio månader gamla flickan som hade fötts med för kort och icke sammanhängande tarm. Räddningen blev en ny typ av operation där tunntarmen förlängdes som ett dragspel och sedan kopplades ihop med tjocktarmen.


Vid födseln hade flickan gröna kräkningar och utspänd buk. Röntgen visade stopp i tarmen. Flickan överfördes från sitt hemsjukhus till Akademiska barnsjukhuset i Uppsala där hon opererades omgående.

När barnkirurgerna öppnade buken upptäckte de att tarmen bestod av två icke sammanhängande stumpar. Tunntarmen var bara tre decimeter lång mot normalt två meter hos en nyfödd. Även övre hälften av tjocktarmen saknades.

– Det rörde sig om en mycket sällsynt missbildning, berättar Helene Engstrand Lilja, barnkirurg vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.

Läget blev snart desperat
Flickans situation komplicerades av att den kvarvarande delen av tunntarmen var kraftigt vidgad, vilket innebär att tarmfunktionen skulle bli mycket dålig om tunntarmen syddes ihop med tjocktarmen. Läkarna beslöt att lägga upp tarmstumparna i en stomi på magen. De hoppades att den vidgade delen av tunntarmen då skulle dra ihop sig och gå att sy ihop med tjocktarmen.

Problemet blev nu att all mat passerade rakt ut i stomipåsen utan att tas upp i kroppen. Därför fick flickan försörjas med näringsdropp. Men komplikationer uppstod i form av blodförgiftning och leverpåverkan.

– I längden skulle det bli svårt för flickan att klara en behandling med enbart näring via dropp. Små barn med tarmsvikt har en störning i samspelet mellan insöndring av tarmhormoner och gallsekretion. I kombination med blodförgiftning och parenteral nutrition kan detta leda till svår belastning på deras omogna lever och ge upphov till leversvikt, säger Yigael Finkel, barnläkare på Akademiska barnsjukhuset.

Vid fem månaders ålder gjordes ett försök att lägga ner stomin och sy ihop flickans tarmar. Men två veckor senare fick tarmarna läggas upp på nytt i en stomi då patienten fick tarmvred. Läget var nu desperat. Flickan kunde inte ta emot näring via tarmen. Hon gick inte upp i vikt och levervärdena började försämras.

Hade aldrig testats i Sverige
Det enda kvarvarande hoppet var att ändå att sy ihop hennes tarmar. Kruxet var att den övre tarmstumpen fortfarande var rejält vidgad. Eftersom tunntarmen var för kort var det inte aktuellt att ta bort den vidgade tarmbiten. En traditionell försnävande enteroplastik skulle innebära förlust av tarmens absorptionsyta.

Till slut beslöt Helene Engstrand Lilja tillsammans med kollegan Tomas Wester att pröva en helt ny metod, serial transverse enteroplasty, step, som aldrig tidigare prövats i Sverige. Metoden innebär att tarmen förlängs som ett dragspel samtidigt som den blir smalare, se illustration ovan.

– Vi använde tekniken på den vidgade delen av tunntarmen som förlängdes cirka två decimeter. Den nu normalvida tarmen gick sedan att sy ihop med tjocktarmen. Snart visade det sig att flickans tarm började fungera för första gången i hennes liv, säger Helene Engstrand Lilja.

Nio månader senare klarar sig flickan nästan helt utan parenteral nutrition. Leverfunktionen har normaliserats och hennes psykomotoriska utveckling är bra.

– Den nya operationstekniken blev flickans räddning. Jag tror att det kan vara en bra teknik att använda på fler patienter som av olika anledningar har för korta och vida tarmar, säger Helene Engstrand Lilja.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev