Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Drog i testikeln - fick två klumpar i handen

Publicerad: 5 oktober 2006, 08:50

Drog i testikeln - fick två klumpar i handen

En rutinartad operation av en testikeltumör gav ett ovanligt fynd. I stället för en förväntad cancertumör fann läkarna ett så kallat fibrom i slutänden på ett ljumskbråck.


En 22-årig man besvärades av en knöl i höger punghalva sedan ett par månader och bokade tid på en ungdomsmottagning. Som brukligt när unga män söker vård för en förhårdnad i pungen misstänkte läkaren att det var en tumör, och skickade mannen på ultraljud.

Ultraljudet gav anledning att misstänka en tumör i bitestikeln, något som är mycket ovanligt.

Patienten remitterades snabbt till urologen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, dit han kom ett par dagar senare.

Ett nytt ultraljud utfördes, eftersom man vid Karolinska universitetssjukhuset tyckte att det hela lät märkligt. Denna gång visade ultraljudet en misstänkt testikeltumör och ett bråck.

– Jag var väldigt säker på att det rörde sig om en tumör redan innan vi fick svar från ultraljudet. Jag sade till och med till vår medicinstudent att "här behövs inget ultraljud, det är solklart att det är en tumör", berättar den behandlande läkaren Andreas Nilsson,  ST  -läkare på urologen i Solna.

Eftersom patientens åldern stämde väl in på debuterande testikelcancer och ultraljudet visade att något fanns där, var Andreas Nilsson och hans kollegor så övertygade om diagnosen att de inte reagerade nämnvärt när tumörmarkörsprovet visade friska, normala värden. Vid cancer brukar testet visa att testiklarna utsöndrar främmande ämnen, även om det inte alltid är så.

– Det var ett litet observandum, men det gav inte tillräckliga skäl att ändra vår ursprungsuppfattning, säger Andreas Nilsson.

Hade aldrig sett någon liknande
Mannen fick snabbt en tid för operation och som brukligt gick man in i pungen via ljumsken. Denna gång gick ljumskbråcket ner hela vägen till pungen, vilket är lite längre än i normalfallet. Andreas Nilsson minns att han noterade det något mer avancerade bråcket, klippte upp det och försökte dra innehållet i bråcket tillbaka till bukhålan.

– När jag drog i den sträng av kärl och muskler som testikeln hänger i, stod jag plötsligt med två "stenar" i handen. Jag förstod ingenting, för en sekund trodde jag att bägge var testiklar, berättar Andreas Nilsson, som inte sett något liknande tidigare.

I sin hand höll han en fullt frisk testikel och en klump som satt i änden av bråcksäcken, fäst i fett från bukhålan.

Andreas Nilsson hämtade en äldre kollega med fyrtio års erfarenhet av urologisk kirurgi. Han hade heller aldrig sett eller hört talas om något liknande.

Vid närmare undersökning visade sig klumpen vara en godartad tumör, ett så kallat fibrom.

– I stället för en tumör hittade vi alltså ett ljumskbråck som gick ända ner i pungen, och längst ned i bråcksäcken satt en underlig, hård, förändring på cirka fyra centimeter i diameter, det som vi med ultraljud tolkat som en tumöromvandlad testikel, säger Andreas Nilsson.

Patienten fick ett glatt besked
Andreas Nilsson håller med om att det kan verka konstigt att fibromet inte upptäcktes med ultraljudet. Men behandlingen var korrekt, även om ultraljudet gav en falsk bild av verkligheten:

– Fastän vi gjorde en miss i diagnostiken så är behandlingen likadan för bägge tillstånden, nämligen operation. Skillnaden blev att patienten i det här fallet fick tid för operation i expressfart.

Operationen fick ett lyckligt slut. Den friska testikeln lades tillbaka, fibromet togs bort och patienten fick sitt bråck lagat utan komplikationer. Den unge mannen hade goda nyheter att vänta vid sitt uppvaknande.

– Han blev förstås jätteglad, han fick det bästa besked man kan få, säger Andreas Nilsson.

Urologen väntade sig en testikeltumör. Men klumpen var ett ofarligt fibrom, dolt i ett ljumskbråck.

Maria Bång

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev