lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Duschrummet blev sängplats i Växjö

Publicerad: 30 juni 2017, 06:00

Platsbrist råder när Växjö lasarett stänger en kirurgavdelning till sommaren. Tillfälliga utrymmen som ett duschrum har fått tas i anspråk som sovplats.

Ämnen i artikeln:

Region KronobergVårdkrisen

Trycket är hårt på vårdplatserna på Växjö lasarett. Under sommaren stänger en kirurgavdelning så att antalet vårdplatser minskar från 50 till 30.

Smålandsposten avslöjar att man vid överbeläggning måste ta till ovanliga utrymmen. I dagarna vårdades 34 patienter. Då användes avdelningsexpeditionen, ett konferensrum och ett duschrum som sängplats.

Avslöjandet sker efter att Smålandsposten har tagit del av en den lista som visar hur vårdrummen disponeras på kirurgkliniken. Ulla Tholén, verksamhetschef på kirurgkliniken, uppger till tidningen att de patienter som är friskast har vårdats kortvarigt i de tillfälliga utrymmena.

Johan Moberg, som är verksamhetschef i kirurgmottagningen vid Centrallasarettet i Växjö, säger i en e-postkommentar till Dagens Medicin att det självklart inte är önskvärt att patienter vårdas i lokaler som är avsedda för andra ändamål.

– Men när platsläget är ansträngt så kan det tyvärr ibland bli nödvändigt. Vi tillser i sådana fall alltid att såväl patientsäkerhet som god arbetsmiljö säkerställs, säger han.

Johan Moberg betonar också att när de ordinarie vårdplatserna på kliniken inte räcker till så samverkar kliniken med andra kliniker.

– I första hand sker det med andra kliniker på sjukhuset, i andra hand med sjukhusen i Region Kronoberg.

Blir platsläget extremt ansträngt kan det även bli aktuellt att ta hjälp av sjukhus utanför Region Kronoberg.

– På kirurgkliniken har vi en god bemanning och duktiga medarbetare som oavsett platsläge alltid ser till att patienterna får god vård och gott omhändertagande. Självklart är det betungande för våra medarbetare när platssituationen är ansträngd, men vi hjälps åt och ser till att verksamheten flyter på, säger han.

Relaterat material

Kronoberg backar om nattstängd akut

Svårare att hitta sjuksköterskor till sommaren

Chef slår larm om bemanningen

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev