Kirurgi
Egna turordningsregler kan gå före medicinska prioriteringar
Publicerad: 23 september 2015, 07:14
Om kirurgen vill få till en snabb operation för att hinna hem i tid kan patienter med större behov få stå tillbaka.
Av slentrian kan en läkare säga att en operation ska göras ”så snart som möjligt” för att få in den i sitt eget schema.
– Tyvärr kan vi inte alltid lita på de medicinska prioriteringar som görs inför akuta operationer. En akut operation behöver inte alltid vara det. Här måste läkarna skärpa till sig, säger Peter Spetz, överläkare i anestesi på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
Därför tror han att uppgifterna i rapporten från Svenskt perioperativt register, Spor, kan vara osäkra när det gäller väntetiderna till akuta operationer.
– Men detta är något som vi måste slipa på och få större medvetenhet kring, säger Peter Spetz som ändå förespråkar kvalitetsregistret som medel för att förbättra rutinerna i samband med operationer.
På Mälarsjukhusets får runt 90 procent av patienterna med höftledsfraktur operation inom 24 timmar.
– Men om det är bra eller dåligt kan jag inte lägga något värde i, säger Peter Spetz.
Bakgrunden till väntan kan vara att patienterna äter blodförtunnande medicin.
– Då måste vi vänta tills preparatet gått ur kroppen, och det kan ta ett par dygn, eller ännu längre om de äter ett nyare antikoagulantia, berättar Peter Spetz.
De opererande verksamheterna på sjukhusen i Sörmland påminns regelbundet om att använda WHO:s checklista vid operation.
– Men följsamheten skiftar. I Katrineholm är de jätteduktiga, i Nyköping och Eskilstuna kan de bli bättre, säger Peter Spetz.
Även Gunnar Lindberg, anestesiolog på Centrallasarettet i Växjö, hoppas mycket på Spor.
– Det här är första gången som vi kan följa upp det vi gör, sådant som vi tidigare bara trott eller haft en känsla för. Vi får veta mer om höftfrakturer, olika komplikationer, smärtlindring och väntetider. Det har ett stort värde för oss, säger han.
Centrallasarettet i Växjö har arbetat aktivt för att få ner andelen inställda operationer, siffran ligger på runt 3 procent.
Ett aktivt arbete med att hålla kontakt med patienterna som kallats till operation har bidragit till en bättre planering.
– I kallelsen till operation ombeds patienten ringa en sjuksköterska för att bekräfta att de kommer. Gör de inte det så ringer sjuksköterskan upp patienten och påminner och förbereder.
Relaterat material
MIA WÄRNGÅRD