Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

En av fem unga mår fortfarande dåligt efter fetmakirurgi

Publicerad: 30 juli 2015, 09:01

Många unga som genomgått fetmakirurgi mår psykiskt dåligt två år efter operationen, visar en ny studie från Lund.

Foto: Thinkstock

De flesta ungdomar som genomgått en gastic bypassoperation mår psykiskt bättre, samtidigt som cirka 20 procent hade depressionssymtom, visar en ny studie från Lund.


Studien är en tvåårsuppföljning av den psykiska hälsan hos ungdomar som gjort gastric bypass. Den omfattar 88 svenska ungdomar i åldern 13-18 år och de hade igenom snitt ett BMI på 45,6 innan de blev opererade.

Enligt studien, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Obesity, mår de flesta ungdomar påtagligt bättre två år efter genomgången gastric bypass. Det är också stor skillnad på hur vikten påverkade dem i olika situationer och många kände sig betydligt mindre begränsade två år efter operationen. Men det finns undantag.

– Vissa mådde inte bättre. Knappt 20 procent av patienterna uppgav att de fortfarande inte mådde bra efter operationen och i sina självskattningar visade de symtom på måttlig till svår depression. 13 procent visade symtom på svår depression, säger Kajsa Järvholm, forskare vid Lunds universitet och legitimerad psykolog med inriktning på barn och unga med övervikt, i ett pressmeddelande.

Kajsa Järvholm menar att det är nödvändigt att ge psykosocialt stöd till den här unga patientgruppen och fånga upp de som inte mår psykiskt bättre även om de gått ner i vikt.

– Det krävs mer åtgärder för att hitta riskgrupperna och följa dem över tid med stöd och support, säger hon i pressmeddelandet.

Studien av ungdomars psykiska hälsa ingår i en större nationell studie, AMOS, som undersöker vinster och risker med att erbjuda fetmakirurgi till ungdomar över 18 år.

Läs artikeln här

Järvholm K med flera.Two-year trends in psychological outcomes after gastric bypass in adolescents with severe obesity. International Journal of obesity 2015. Publicerad online Juli 29. DOI:10.1002/oby.21188

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev