Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Enzym tycks göra njurtransplantation möjlig i fler fall

Publicerad: 3 augusti 2017, 13:01

Foto: Thinkstock

En ny behandling med ett enzym innan transplantation kan göra det möjligt för fler njursjuka patienter att genomgå transplantation, enligt resultat publicerade i New England Journal of Medicine.


– Resultaten är oerhört lovande, och om utvidgade prövningar visar lika goda resultat kommer detta bli en rutinbehandling när patienterna har antikroppar mot det donerade organet, säger Tomas Lorant, transplantationskirurg på Akademiska sjukhuset i Uppsala, och en av forskarna bakom studien.

Den vetenskapliga artikeln bygger på resultatet från totalt tre mindre studier, varav två är utförda i Sverige samt en i USA.

Bakgrunden är att en del svårt njursjuka patienter som skulle behöva transplantation har så kallade donatorspecifika antikroppar, vilket gör matchningen av donator och mottagare komplicerad. Detta innebär att dessa patienter ofta är hänvisade till dialys under en obestämd tid, vilket ger risk för kortare livslängd och försämrad livskvalitet, enligt bakgrunden till studien.

– Mer än en tredjedel av alla patienter som väntar på transplantation har antikroppar i blodet som gör det svårt att hitta en lämplig donator, säger Tomas Lorant.

Enligt resultatet från den aktuella studierna tycks det nu som att dessa patienter kan behandlas med enzymet IdeS som eliminerar donatorspecifika antikroppar av typen IgG och minskar risken för avstötning.

I transplantationsstudierna ingick totalt 25 svårt njursjuka patienter. Resultatet visar att transplantationerna var lyckade i 24 fall, vilket innebar att patienterna hade blodgenomströmning i transplantatet efter ingreppet.

Hos en av patienterna skedde en akut avstötning av transplantatet, vilket enligt forskarna bakom studien troligen berodde på antikroppar av andra typer än just IgG.

Ytterligare tio patienter fick en antikroppsmedierad avstötning inom två veckor till fem månader efter transplantationen. Av dessa behandlades nio patienter framgångsrikt för avstötning, dels genom att tvätta bort antikropparna med plasmaferes, det vill säga genom att avlägsna blodplasma från blodet, och dels med läkemedel.

– Njurarna har hämtat sig och fungerar utmärkt idag, säger Tomas Lorant.

En tidigare studie på friska frivilliga hade visat att läkemedelskandidaten IdeS har förmågan att oerhört kraftfullt klippa sönder antikroppar i blodbanan, enligt Tomas Lorant. Men det som överraskade forskarna med den aktuella studien var hur snabbt och effektivt det gick till

– Medicinen gavs under en kvart, och redan efter en timme kunde man se att alla transplantationsantikroppar var borta ur blodbanan, säger Tomas Lorant.

Totalt uppstod 38 allvarliga biverkningar hos 15 av patienterna, och fem av dessa ansågs bero på IdeS, och handlade då främst om infektioner av olika slag.

Studien är sponsrad av företaget Hansa Medical.

Läs mer i abstract:

Stanley Jordan med flera. IgG Endopeptidase in Highly Sensitized Patients Undergoing Transplantation. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 2 augusti 2017. Doi: 10.1056/NEJMoa1612567

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News