Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Ett ovanligt ingrepp med stor betydelse

Publicerad: 14 februari 2013, 08:15

Hur känns det att röra fingrarna för första gången på 30 år? I en ny avhandling utvärderas ryggmärgsskadade patienters upplevelse av livet efter handkirurgi.


Hur känns det att röra fingrarna för första gången på 30 år? I en ny avhandling utvärderas ryggmärgsskadade patienters upplevelse av livet efter handkirurgi.
Johanna Wangdell, arbetsterapeut och forskarstuderande vid avdelningen för ortopedi samt verksam på handkirurgen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, har ­utvärderat patientnyttan med handkirurgi för personer med ryggmärgsskada.
– Det är inte gjort tidigare. Man har mest tittat på hur rent fysiska funktioner påverkas, som greppstyrkan, men inte saker som självförtroendet, säger Johanna Wangdell.
Hon ville veta hur ingreppet påverkade patienterna i deras vardag. Inför operationen fick patienterna sätta upp mål som de ville kunna uppnå.
– Då har vi allt från den 22-årige killen som vill kunna klämma brudarna på tuttarna till kvinnan som vill kunna hålla sitt barnbarn utan att vara rädd för att tappa, säger Johanna Wangdell.
Ett år efter operation skattade ingen av patienterna att de var längre ifrån sina mål än de hade varit före ingreppet. Tilltron till den egna förmågan hade ökat. Många vittnade om den fantastiska känslan att åter kunna röra på fingrarna; att kunna skriva bättre, hålla i en kopp kaffe själv, skicka sms, äta, borsta tänderna och köra sin rullstol bättre.
– Det får ganska stora konsekvenser, en handoperation, säger Johanna Wangdell.
Varje år opereras cirka 40 patienter med ryggmärgsskada vid handkirurgen på Sahlgrenska. De remitteras från hela Sverige, samt från Island och några andra ställen i Europa.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News