Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Expertgrupp ska granska KI-fallet

Publicerad: 17 december 2015, 11:48

Biblioteket på Campus Solna vid Karolinska institutet.

Foto: Pressbild

Frågan om de omtalade operationerna vid Karolinska var forskning eller sjukvård ska prövas via Socialstyrelsens rättsliga råd.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetPaolo MacchiariniKarolinska institutet

Svenska Dagbladet skriver att kammaråklagare Zilla Hirsch kommer att kalla in en oberoende expertgrupp som ska sättas samman av Socialstyrelsens rättsliga råd. Orsaken är att hon i den förundersökning hon driver behöver få de medicinska aspekterna kring de uppmärksammade och kritiserade operationerna klarlagda. Operationerna utfördes vid Karolinska universitetssjukhuset 2011 av en världskänd kirurg som sedan anklagades för forskningsfusk. Något som Karolinska institutet utrett och frikänt honom från.

Att det är just Socialstyrelsens rättsliga råd som får uppdraget är viktigt, anser Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt.

– Det väger tungt för en åklagare och en domstol, det är något de kan lita sig emot. Men det är väldigt viktigt att hitta någon vars expertis inte kan ifrågasättas, säger hon till Svd.

Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet har, som Dagens Medicin tidigare rapporterat, inställningen att operationerna bara var sjukvård och att de utfördes för att rädda patienternas liv. Karolinska institutets externe granskare samt Vetenskapsrådet har uppfattningen att det varit forskning.

Förundersökningen gäller grovt vållande till annans död.

Relaterat material

Operationen diskuterades aldrig i Karolinskas etikråd

"Vårt beslut vilar på saklig grund"

Karolinska institutet svarar på kritiken

”Vi har en forskningsmiljö som har fallit sönder”

Världskänd läkare frias från misstanke om forskningsfusk

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev