Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Färre omotiverade operationer med nya regler

Publicerad: 27 juni 2016, 09:04

Försäkringsbolag som säljer privata sjukvårdsförsäkringar kräver nu att operationer godkänns i förväg av oberoende specialistläkare.


Anledningen är att de tidigare upptäckt att operationskostnaderna ökade kraftigt, för Länsförsäkringar till exempel med 20 procent både år 2013 och 2014 uppger SVT Nyheter.

Några rimliga förklaringar till ökningen fann inte Länsförsäkringar som lät en grupp oberoende specialistläkare granska 200 slumpvis utvalada journaler. De kom fram till att över hälften av operationerna inte var medicinskt motiverade.

– Det saknades ofta undersökningsfynd, man beskrev inte patientens symtom, man beskrev inte tidsförloppet och man förklarade inte varför just det ingreppet måste göras, säger Olle Svensson, professor i ortopedi som höll i studien, till SVT Nyheter.

Nu använder försäkringsbolagen Länsförsäkringar, Euro Accident och SEB pension & försäkring samma system för granskning som går ut på att använda sig av oberoende medicinska granskare före planerade operationer. Förfarandet minskade snabbt andelen medicinskt omotiverade operationsförfrågningar för försäkringsolagen. Hos Länsförsäkringar har andelen sjunkit från 55 procent till 13 procent.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News