Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Fetmakirurgi kan öka risken för tidig födsel

Publicerad: 25 augusti 2016, 06:28

Foto: Thinkstock

Barn till kvinnor som genomgått fetmaoperation kan riskera att födas för tidigt. Dessa graviditeter bör därför betraktas som riskgraviditeter, anser forskare bakom en ny svensk studie.


Ämnen i artikeln:

Fetma

Gravida som dessutom är feta löper ökad risk att drabbas av en rad komplikationer som kan påverka både mammans och barnets hälsa negativt. Bland annat ökar risken att barnet föds för tidigt.

Antalet gravida kvinnor som genomgått fetmakirurgi ökar, något som borde minska risken för att barnet föds för tidigt. Men studien som nu publiceras i New England Journal of Medicine pekar på att det i själva verket är precis tvärtom. Fetmakirurgi ökar risken för att barnet föds tidigt.

I den aktuella studien användes bland annat data från kvalitetsregistret för överviktskirurgi, SOReg. Forskarna analyserade nästan 2 000 barn som fötts i Sverige av kvinnor som hade genomgått fetmakirurgi. Dessa jämfördes med barn till 6 500 kvinnor som inte hade opererats, men som hade samma kroppsmasseindex, BMI, som de opererade kvinnorna hade haft före kirurgin.

Det visade sig att de opererade kvinnorna hade en något högre risk att föda för tidigt, det vill säga före 37 graviditetsveckor. Bland de opererade var denna andel 8,4 procent, att jämföra med 6,8 procent bland de icke-opererade.

Därför bör dessa graviditeter betraktas som riskgraviditeter, säger forskaren bakom studien, Olof Stephanson vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

"De bör få särskild omsorg från mödrahälsovården."

Studien pågick mellan 2006 och 2013.

Relaterat material

Ökad andel betalar för sin fetmakirurgi

TT/DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

Fetma

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev