Kirurgi
Fetmakirurgi kostnadsneutralt för diabetiker
Publicerad: 17 september 2015, 12:25
Femton år efter en fetmaoperation är de sammanlagda sjukvårdskostnaderna lika stora för dem som hade typ 2-diabetes, jämfört med diabetespatienter med fetma som enbart fick medicinsk behandling.
Det visar en ny analys av den svenska fetmakirurgistudien SOS som publiceras i Lancet Diabetes & Endocrinology.
– Det var lite överraskande att vi redan efter en så pass kort uppföljning ser att ingreppet verkar vara kostnadsneutralt bland diabetespatienter. Ingreppet i sig står för en inte obetydlig andel i sammanhanget, säger Lena Carlsson, professor i klinisk metabolisk forskning vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom den nya analysen.
Bland patienter som inte hade diabetes eller subklinisk variant av diabetes, så kallad prediabetes, så var de sammanlagda kostnaderna större bland dem som fått kirurgi, jämfört med i kontrollgruppen.
– Det är välkänt från tidigare forskning att fetmakirurgi kan göra att diabetiker går remission och det är det som vi sannolikt ser resultatet av i vår kostnadsstudie, särskilt hos de som nyligen fått sin diabetesdiagnos. Resultaten stärker sålunda att man prioriterar diabetiker vid fetmakirurgi eftersom vi ser att kostnaderna springer i väg om man haft diabetes under en längre tid före fetmakirurgi, säger Lena Carlsson.
Hon betonar att forskarna i denna studie enbart tittat på kostnaderna och inte studerat kostnadseffektivitet, alltså kostnad i relation de hälsovinster som fetmakirurgi anses ge.
Läs abstract till studien: