Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Film väcker frågan om organdonation

Publicerad: 6 oktober 2014, 05:00

Hallå där Bertil Andersson, donationsansvarig läkare i Västra Götaland, som spelar sig själv i filmen ”Ett livsviktigt beslut”.


Vad är det för beslut som ska tas i filmen?

– Det handlar om hur sjukvården väcker frågan om organdonation när en nära anhörig avlidit. Jag och Ingrid Sandgren, som är donationsansvarig sjuksköterska, tyckte att det behövdes en film som tar upp detta. Så vi satte ihop en ram till ett manus och kontaktade en regissör. Sen ägnade vi en helg åt inspelningarna.

De anhöriga i filmen spelas av skådespelare, men du är dig själv, hur var det?

– Det är en spelfilm men vi vill att den ska kännas så verklig som möjligt. Vi improviserade mycket så jag visste inte hur skådespelarna skulle reagera på mina samtal och besked, det var spännande. Vissa scener fick vi ta om flera gånger men det kändes hela tiden väldigt trovärdigt. Jag lämnade tio dödsbesked på en kväll och var helt slut efteråt.

För vilka är filmen gjord?

– I första hand för dem som arbetar med intensivvård och kommer i situationer då de måste ta upp frågan om donation. De kan se filmen som stöd och inspiration. Men jag har visat filmen för kompisar som inte arbetar inom sjukvården också, och de blev väldigt, väldigt berörda. Så den fungerar som diskussionsfilm för allmänheten också, tycker jag.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev