Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Filmade operationer ger kirurger knivigt dilemma

Publicerad: 10 mars 2015, 08:30

Foto: Thinkstock

Journalhandling eller inte journalhandling? Det är frågan som Ersta sjukhus nu söker svar på.


Ämnen i artikeln:

Ersta sjukhusStockholms läns landsting

– Det är förmodligen så att det finns delar där tekniken har sprungit i från regelverket. Så att ingen riktigt kan säga vad som gäller, säger Margareta Danelius, chefläkare vid Ersta sjukhus, till Dagens Medicin.

Likt många andra sjukhus använder sig Ersta av systemet Endobase som gör det möjligt att filma titthålsoperationer. I de fall det tillstöter komplikationer efter operationen kan kirurgerna gå tillbaka till filmen och se vad som hänt.

Filmerna i systemet ersätts kontinuerligt och det finns ingen funktion för långtidslagring. I normala fall är det inget problem då eventuella komplikationer ofta upptäcks tidigt, men för ett tag sedan hörde en missnöjd tidigare patient av sig till Ersta sjukhus och ville ta del av sin journal i form av sin operationsfilm. Sjukhuset kunde dock inte lämna ut någon film eftersom den inte längre existerade.

Med anledning av händelsen vände sig Margareta Danelius till Socialstyrelsen för att reda ut om sjukhuset bröt mot patientdatalagen genom att låta systemet radera filmerna.

– Om det är en journalhandling så måste den sparas som en journalhandling. Alltså lika länge, säger Cecilia Törnblom, jurist vid Socialstyrelsen, till Dagens Medicin.

Om de filmade operationerna är journalhandlingar eller inte får sjukhuset själv ta ställning till.

– De måste bedöma det. Jag har inte tittat på utrustningen, utan redogjort för vad som är en journalhandling.

Margareta Danelius nöjer sig dock inte med redogörelsen utan har bett om ett förtydligande från myndigheten. Om det är så att det är upp till respektive vårdgivare att bedöma om filmerna är journaler skulle hon vilja att alla var överens.

– Då kan vi antingen driva på leverantören så att systemet funkar, eller ta ett annat gemensamt beslut. Det är mycket bättre för patienterna att samma sak gäller, oavsett var i landet de blir opererade.

Hur gör ni fram till det att ni får besked i frågan från Socialstyrelsen?

– Vi gör som tidigare.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev