Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Fler kan få donerade organ efter nytt direktiv

Publicerad: 3 april 2019, 04:00

Om den preliminära slutrapporten som ska färdigställas i april blir godkänd av projektets styrgrupp och säkerhetskommitté kan de sjukhus som varit med i projektet fortsätta med DCD. På bilden en uttagsoperation vid Västmanlands sjukhus.

Foto: Stefan Ström

Ny tillåtelse att titta i donationsregistret för en patient redan innan dödförklarande krattar manegen för ett breddinförande av DCD, donationer efter cirkulationsstillestånd.


Ämnen i artikeln:

TransplantationSKRSocialstyrelsenSahlgrenska universitetssjukhusetKarolinska universitetssjukhusetSödersjukhusetCentralsjukhuset i KristianstadVästmanlands sjukhus VästeråsSkånes universitetssjukhus

I Sverige är det etablerat att omhänderta organ från patienter som avlider av en hjärnskada, och där cirkulationen hålls i gång med hjälp av respirator, en metod som kallas DBD

Vill du läsa mer?

Starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll
Nyhetstidningen direkt i brevlådan, 34 nr per år
Överblick, fördjupning och snabb uppdatering om svensk hälso- och sjukvård

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 2 795 kr ex. moms (ord. pris 3 495 kr ex. moms) får du tillgång till allt vårt digitala material och vårt magasin. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har under den perioden möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev