lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Fler lungor kan bli dugliga för transplantation

Publicerad: 9 oktober 2012, 23:01

En ny portabel teknik kan bevara och möjligen förbättra donerade lungor innan de transplanteras, enligt en ny studie i tidskriften Lancet.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Lungor från avlidna donatorer förvaras och genomsköljes vanligen vid låga temperaturer före transplantation för att minska nedbrytningen av vävnaden.

Nedkylningen kan dock göra transplantationsprocessen längre och därför har forskare tagit fram olika tekniker för att förvara och genomskölja lungor vid kroppstemperatur, vilket också kan leda till att kvaliteten förbättras på organen.

Tyska och spanska forskare har i en pilotstudie nu utvärderat den första portabla tekniken för detta ändamål, vilket enligt forskarna skulle öka den praktiska användningen av förvaring av lungor vid kroppstemperatur.

Av tolv donerade lungor bevarades samtliga på ett bra sätt genom den nya tekniken. De transplanterades till tolv  högriskpatienter  som alla levde efter trettio dagar och kunde skrivas ut från sjukhuset.

Resultatet är lovande men ska tolkas med försiktighet av flera anledningar, anser José Borro vid universitetssjukhuset i Coruña, Spanien, som har skrivit en kommentar till studien i Lancet.

Han pekar bland annat på att på det saknades jämförelsegrupp och att apparaten inte användes på riktigt samma sätt vid alla de tolv patientfallen.

Den nya tekniken har utvecklats av det amerikanska företaget Transmedics, som bland annat använder en genomsköljningsvätska framtagen av professor Stig Steen vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Forskarna bakom den nu aktuella studien har börjat en randomiserad studie för att se hur den nya tekniken fungerar jämfört med sedvanlig kallförvaring.

Läs abstract till studien:

Gregor Warnecke och Javier Moradiellos med flera. Normothermic perfusion of donor lungs for preservation and assessment with the Organ Care System Lung before bilateral transplantation: a pilot study of 12 patients. Lancet, publicerad online den 10 oktober 2012. DOI:10.1016/S0140-6736(12)61344-0

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev