fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Fler operationer bakom bra svenska data för tarmcancer

Publicerad: 14 december 2018, 13:11

Genrebild

Foto: Getty Images

Tidigare forskning har visat att överlevnaden i kolorektal cancer är bättre i Sverige och Norge än i Danmark och England. En orsak kan vara en ökad benägenhet att operera patienterna i Sverige och Norge, enligt en ny studie i tidskriften Lancet Oncology.

Ämnen i artikeln:

Kolorektal cancer

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


En internationell forskargrupp har analyserat data för nästan 140 000 patienter som diagnostiserades med kolorektal cancer i de fyra länderna under de tre första åren av 2010-talet.

Överlevnaden var sämre i tjocktarmscancer i England och Danmark, jämfört med de två andra nordiska länderna. När det gäller ändtarmscancer var det bara England som stack ut med sämre överlevnad, då Danmark enligt de nya siffrorna verkar ha kommit i kapp sina nordiska grannar vad gäller denna diagnos.

Skillnaderna mellan länderna blev tydligare ju mer avancerad cancern var.

Forskarna såg alltså en klar koppling mellan överlevnaden hos patienterna och huruvida de hade genomgått kirurgi för att operera bort tumören.

Ju äldre patienterna var desto mindre var sannolikheten att opereras. Detta var speciellt tydligt i England, där det enligt forskarna kan finnas ett för stort fokus på kronologisk ålder generellt. Men det kan också finnas andra förklaringar till den lägre resektionsbenägenheten i landet, som en möjligt ökad samsjuklighet.

Förutsatt att adekvat postoperativ vård finns på plats tror forskarna att prognosen för patienterna i England kan förbättras om fler får komma till kirurgi.

Läs hela originalartikeln:

Sara Benitez Majano med flera. Surgical treatment and survival from colorectal cancer in Denmark, England, Norway, and Sweden: a population-based study. Lancet Oncology, publicerad online den 10 december 2018. DOI: 10.1016/S1470-2045(18)30646-6

Relaterat material

Överlevnad bättre vid vänstersidig tjocktarmscancer

Lymfkärl kan förvarna om metastaser

Inte längre liv med tätare koll vid kolorektal cancer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev