Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kirurgi

Fler skottskadade tas emot på sjukhusen

Publicerad: 9 juli 2018, 12:25

Det är svårt att se unga människor så allvarligt skadade, säger Torgny Wessman, överläkare vid akuten på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Foto: David Castor Wikimedia/Emil Malmborg Bildbyrån

Antalet personer som söker vård för skottskador har ökat de senaste åren. I Malmö har det mer än fördubblats sedan 2015.


Ämnen i artikeln:

Akutsjukvård

Det rapporterar Ekot i dag och konstaterar att gruppen skjutna är mycket liten men ökande. Oftast handlar det om unga män som blivit skjutna i överkroppen, i bröstkorgen eller buken.

I hela landet registrerades år 2016, som är den senast tillgängliga rikssiffran, 263 skottskadade patienter. Det är en ökning med 109 från år 2014, enligt det nationella traumaregistret, Swetrau, uppger Ekot.

På Skånes universitetssjukhus i Malmö fördubblades antalet skottskadade under år 2017 jämfört med året innan. Under första halvåret i år har redan 24 personer tagits in med skottskador.

– Vi har definitivt märkt att antalet skottskadade har ökat, säger Torgny Wessman, överläkare vid akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö till Dagens Medicin.

Under de åtta år han arbetat på akuten har skador av kriminellt våld ökat successivt och han upplever att sjukhuset hunnit få bra rutiner för hur det ska hanteras.

– Vi har ett bra samarbete med polisen och sjukhusets säkerhetsavdelningen. När vi får in en skottskadad patient trycker vi på en knapp och polisen är här inom en till två minuter och spärrar av för att vi inte ska få hit gängen.

Det är dock inte gängen som är problemet på akuten, påpekar han. Han har aldrig hört att personal på akuten har hotats av någon vid skottskador.

– Det som är svårt för personalen är att se unga människor så allvarligt skadade, 20-åringar som kunde vara ens son kommer hit och dör, det är emotionellt svårt att hantera. De flesta kommer heller inte med ambulans utan någon kompis lastar in dem i en bil och lämnar av dem, så vi är aldrig förberedda.

Patienter med allvarliga skottskador stannar bara en kort stund på akuten innan de förs vidare till kirurgen, iva eller ava. Ibland ger personalen på akuten blod, intuberar och förbereder patienten för operation. Personal som tagit hand om patienterna får stöd direkt efteråt och inom 72 timmar sammankallas alla, inklusive räddningspersonal, som varit berörda, för en debriefing.

– Men det är få patienter som utsatts för kriminellt våld i förhållande till de 300 som vi tar in om dagen.

Relaterat material

Färre vårdas på sjukhus efter våld

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Akutsjukvård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev