Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Flera fel i Macchiarinis cv

Publicerad: 9 februari 2016, 14:13

En rapport från Karolinska institutet visar att den världskände kirurgen hittat på både titlar och arbetsplatser.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutetKarolinska universitetssjukhuset

Dagens Medicin har tidigare rapporterat att Karolinska institutet tillsatt en utredning kring de uppgifter som Paolo Macchiarini lämnat i sitt cv. Enligt den rapport som lärosätet nu publicerar, och som Aftonbladet tagit del av, är skillnaderna mellan verkligheten och det som påstås i cv:t så stor att det förmodligen inte rör sig om slump eller slarv.

”Det kan inte förklaras av andra omständigheter än att uppgifterna uppsåtligen har lämnats i syfte att få meriterna att framstå som mer fördelaktiga än de egentligen är och därmed för att stärka möjligheterna att erhålla en gästproffessur vid KI.”

Utöver att Paolo Macchiarini endast var adjungerad professor i Hannover och inte fullvärdig professor, som Dagens Medicin tidigare rapporterat, framkommer bland annat att han inte haft någon professur i Barcelona utan har varit lärare och oavlönad forskare. Att han skulle ha varit chef för avdelningen ”Laboratory Thoracic Bioengineering” stämmer inte heller då den avdelningen, enligt tidningen, aldrig har funnits vid universitetssjukhuset i Barcelona.

Även vid universitetssjukhuset i italienska Careggi ska Macchiarini påstått att han har varit chef för en avdelning som, enligt rapporten, aldrig existerat. Han ska inte heller ha varit assisterande professor vid universitetet i Pisa utan endast anställd som lärare.

Relaterat material

Macchiarini-fallet: Sten Heckscher granskar

”KI-fallet aktualiserar att en ny etikprövningslag behövs”

Anders Hamsten svarar visselblåsarna

Tv-producenten: KI kände till de ryska operationerna

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev