måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Företag: ”Banbrytande resultat” med nya matstrupar

Publicerad: 13 maj 2016, 05:15

”Byggställningen” som används för att framställa de nya matstruparna. Foto: Biostage

Bolaget som tidigare hjälpte den kontroversiella kirurgen Paolo Macchiarini med konstgjorda luftstrupar av plast rapporterar nu att man nått stor framgång med en ny typ av plastimplantat i försök på grisar.

Ämnen i artikeln:

Paolo Macchiarini

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det är det Bostonbaserade företaget Biostage, som tidigare hette Harvard Apparatus Regenerative Technology, som redovisar resultaten i sin senaste kvartalsrapport.

I samarbete med ett amerikanskt sjukhus har man tagit bort delar av matstrupar på grisar för att sedan sätta in konstgjorda implantat. De senare består av en ”byggställning” av plastmaterial besådd med det aktuella djurets egna stamceller.

Efter 2,5 månader hade det bildats ett nytt epitellager, det yttersta cellagret som vetter inåt strupen, liksom andra ”specialiserade vävnadslager i matstrupen”.

Till skillnad från den tidigare variant av tekniken som Paolo Macchiarini använde sig av i sina operationer med konstgjorda luftstrupar till människor fungerar den nya tekniken så att byggnadsställningen tas bort efter en tid, genom en icke-kirurgisk procedur via munnen. Genom att inte ha kvar byggställningen i kroppen hoppas företaget att minska kroppens immunsvar mot implantatet.

Djuren i studien gick upp i vikt, verkade ha god hälsa och vara fria från biverkningar, skriver företaget i ett pressmeddelande. I några fall har djuren följts i mer än 90 dagar.

Enligt Biostage har man inte sett några tecken på infektion eller läckage kopplade till de nya implantaten. Företaget planerar redovisa mer ingående resultat i en kommande vetenskaplig publikation.

Mot slutet av året hoppas man ha tillräckligt med data för att ansöka om att få använda den nya tekniken på människor. Slutmålet är att de nya struparna ska användas hos patienter med matstrupscancer och andra skador på matstrupen.

Företaget har också gjort djurförsök med en ny typ av implantat i luftstrupar men de bästa resultaten anser man sig ha fått vid försök med matstrupar.

Det var i de sista implantationerna av stamcellsförsedda platstrupar som Paolo Macchiarini använde sig av ”byggställningar” från det amerikanska företaget. Innan dess hade han också använt företagets så kallade bioreaktor där de nya stuparna odlades fram.

Biostage avbröt samarbetet med Paolo Macchiarini sommaren 2014, enligt företaget för att man inte ansåg att kom tillräckligt bra data från de sedermera mycket omdiskuterad klinisk studie i Ryssland.

Det hindrade inte företaget att långt därefter skylta med de påstått positiva resultaten från Macchiarinis operationer, vilket Dagens Medicin skrivit om tidigare.

Relaterat material

Macchiarinis operationer nämns inte längre av struptillverkare

Skönmålad bild av Macchiarinis operationer kvar hos struptillverkaren

Matstrupe lagades med nybyggd vävnad

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev