Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Forskare får inte bort sitt namn från Macchiarinis artikel

Publicerad: 15 februari 2016, 07:48

Lancet har heller inga planer på att dra in artikeln.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetPaolo MacchiariniAnders Hamsten

En av läkarna som fuskanmält kirurgen hörde av sig till The Lancet redan förra hösten för att få sitt namn borttaget från forskningsartikeln om Macchiarinis första operation av plaststrupar. Men trots upprepade mejl från läkaren hände inget från tidskriftens sida.

Och nu säger Lancets chefredaktör Richard Horton att han inte känner till några sådana mejl, i en intervju med Sveriges radio.

– Vad jag vet så har jag inte fått något mejl eller brev där någon vill ta bort sitt namn från artikeln. Innan ett namn tas bort från en artikel måste dessutom de andra artikelförfattarna – bland annat Macchiarini alltså – säga sitt om vad de anser om det, säger Horton.

Vetenskapsradion har fått tillgång till mejlkorrespondensen mellan tidskriften och läkaren, där det framgår att Lancet svarat ursäktande på läkarens önskan om att bli borttagen, och samtidigt ber denna att ha tålamod eftersom mejlen skickats vidare till ansvarig redaktör. När radion konfronterar Richard Horton med detta blir han först tyst innan han svarar:

– Vi gör vårt bästa för att svara så fort som möjligt.

Trots kritiken mot publiceringen av Paolo Macchiarinis forskning har Lancet inga planer på att dra in artikeln. Orsaken är att det saknas ett formellt beslut om att Macchiarini ska ha fuskat, menar Richard Horton.

– Det räcker inte med frågor kring en forskningsartikel för att den ska tas bort. Skulle vi göra det med varenda en av våra artiklar skulle det inte finnas många artiklar kvar. Forskare ställer frågor hela tiden, säger han till Vetenskapsradion.

Däremot tänker Lancet följa upp ärendet med läkaren som vill slippa stå med på Macchiarinis artikel, enligt Richard Horton.

Relaterat material

Anders Hamsten avgår som rektor för KI

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev