torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Forskare slår larm om selfies

Publicerad: 2 mars 2018, 10:15

Forskarna tycker att allmänheten måste uppmärksammas på den så kallade ”selfie-effekten”. Foto: Thinkstock

Selfies på nära håll kan få näsan att se 30 procent större ut. Forskare varnar för att förlita sig på sådana bilder när man lutar åt att göra plastikoperationer.

Ämnen i artikeln:

Plastikkirurgi

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Det gäller att vara försiktig när man tar selfies, skriver de amerikanska forskarna. De menar att näsan både kan se bredare och tjockare ut än vad den verkligen är, om mobilkameran är för nära ansiktet.

Deras fynd bygger på matematiska beräkningar. Om mobilkameran var 30 centimeter från ansiktet såg det ut som att näsans storlek växte med 30 procent hos män och 29 procent hos kvinnor. Om en selfie togs på ett avstånd av 1,5 meter var inte längre näsans proportioner förvrängda.

Forskarna tycker att allmänheten måste uppmärksammas på den så kallade ”selfie-effekten”. Plastikkirurger i USA rapporterar nämligen att allt fler vill göra kosmetiska ingrepp i ansiktet för att förbättra sina bilder på sociala medier.

Selfies har blivit allt mer populära. Under 2014 togs fler än 93 miljarder sådana bilder dagligen med androidtelefoner.

Underlaget kommer från en amerikansk databas som kallas National Institute for Occupational Safety and Health. Fynden är publicerade i tidskriften Jama Facial Plastic Surgery.

Läs mer:

Brittany Ward med flera. Nasal Distortion in Short-Distance Photographs: The Selfie Effect. Jama Facial Plastic Surgery, publicerad online den 1 mars 2018. DOI: 10.1001/jamafacial.2018.0009

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev