Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag20.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kirurgi

Forskare tvivlar på steloperationer

Publicerad: 13 April 2016, 21:00

Sjukvården behöver bli mer restriktiv med steloperation vid ryggradsförträngning, enligt ny forskning.

Foto: Thinkstock

Att steloperera ryggkotor vid en ryggradsförträngning leder inte till att funktionsförmågan förbättras jämfört med att kirurgiskt vidga ryggradskanalen, enligt en ny svensk studie i New England Journal of Medicine.


– Resultatet visar att sjukvården behöver bli mer restriktiv med steloperationer vid det här tillståndet. Att patienter med ryggradsförträngningar behöver stelopereras baseras på tradition och synen på ingreppet måste förändras, säger Peter Försth, studiens försteförfattare och överläkare i ortopedi vid Stockholm Spine Center.

Årligen opereras närmare 5 000 svenskar för förträngningar i ryggradskanalen, och ungefär hälften av dem har även en glidning av ryggkotorna. Båda tillstånden orsakar smärta i rygg och ben, och behandlas främst med kirurgi. Det sker ofta med två kombinerade metoder – en vidgning av ryggradskanalen som minskar trycket på klämda nerver, så kallad dekompression, och samtidigt steloperation av försvagade kotor.

Men den nya randomiserade studien antyder att det inte finns någon fördel med att utföra båda ingreppen. Deltagare som endast fick en dekompression hade en lika bra funktionsförmåga två år efter operationen, jämfört med individer som fick steloperation kombinerat med dekompression. Det fanns heller ingen skillnad mellan grupperna gällande livskvalitet och upplevd ryggsmärta efter ingreppet.

Resultaten var inte statistiskt signifikant säkerställda.

– Genom att minska antalet steloperationer skulle väntetiden kunna kortas ned. Dekompressioner är ett mindre ingrepp och som kirurg hinner man utföra tre till fyra sådana operationer på en dag men max två steloperationer, säger Peter Försth.

Enligt studien kopplades steloperationer till en längre sjukhusvistelse och blödningsrisken i samband med ingreppet var större, jämfört med gruppen som enbart fått ryggradskanalen vidgad. Forskarna visade också att samhällets kostnad för en steloperation var drygt 50 000 kronor högre, jämfört med dekompression.

Studien inkluderade 247 svenska patienter och pågick mellan 2006 till 2012. Resultaten baseras på flera tester, däribland Oswestry Disability Index som visar hur god funktionsnivå patienten har.

Deltagarna fick även svara på validerade enkäter där de uppskattade en eventuell smärtlindring efter ingreppet. Samtliga deltagare genomförde även ett gångtest.

Läs mer i abstract:

Peter Försth med flera. A randomized, controlled trial of fusion surgery for lumbar spoinal stenosis. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 13 april 2016. Doi: 10.1056/NEJMoa1513721

Maria Gustavsson (tjänstledig)

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev