Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Första besluten om högspecialiserad vård

Publicerad: 3 september 2019, 14:59

Viss vård vid endometrios, viss vård av troblastsjukdom och en avancerad form av kejsarsnitt blir först ut som nationellt högspecialicerade vårdområden.

Foto: Getty Images

Socialstyrelsen har fattat det första beslutet om nationell högspecialiserad vård. Redan nu i september blir det dags för regioner som vill att ansöka om tillstånd för att bedriva vården.


Först ut är viss vård vid endometrios, viss vård av troblastsjukdom och den ovanliga kirurgiska åtgärden Exit – en avancerad form av kejsarsnitt.

– Vi har fått in över 100 remissvar varav merparten har varit positiva till förslagen om att koncentrera dessa tre vårdområden, säger Kristina Wikner, enhetschef för nationell högspecialiserad vård, i en skriftlig kommentar på Socialstyrelsens hemsida.

När det gäller endometrios koncentreras nu viss kirurgi till fem enheter i Sverige. I dag utförs dessa ingrepp på 20-30 kliniker.

Exit - en avancerad form av kejsarsnitt som utförs för att säkerställa fri luftväg hos fostret - kommer att koncentreras till en enhet.

Diagnos och monitorering av trofoblastsjukdomar, ett samlingsnamn för tumörer som kan uppstå i samband med graviditet, kommer till stor del att koncentreras till en enda nationell enhet.

– Vi tror att det här beslutet både kommer att innebära vinster för patienterna när det gäller exempelvis behandlingstid och tillgång till nya läkemedel, men också bidra till ökad kunskap och möjlighet till forskning om trofoblastsjukdomar generellt, säger Ulrika Joneborg, ordförande i sakkunniggruppen för trofoblastsjukdomar.

I nästa steg är det dags för regionerna att ansöka om att få bedriva den aktuella vården. Socialstyrelsen ansvarar för ansökningsprocessen. Därefter behandlas de av en andra beredningsgrupp med två representanter från varje sjukvårdsregion. Beslut om vilka regioner som får uppdraget fattas av en nämnd med sex politiker, en från varje sjukvårdsregion.

Här kan du se Dagens Medicins grafik om hur processen till beslut ser ut.

–  Lärdomarna från pilotområdena ger oss viktiga erfarenheter i det fortsatta arbetet med nationell högspecialiserad vård. Besluten vi nu har tagit syftar till att skapa förutsättningar för en ökad vårdkvalitet och patientsäkerhet. De första tillståndsbesluten beräknas kunna tas av nämnden för nationell högspecialiserad vård i mars 2020, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen i en kommentar på hemsidan.

Relaterat material

Ett steg närmare  högspecialiserad vård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev