Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Första läkemedlet mot felaktig glaskroppsavlossning

Publicerad: 24 januari 2013, 11:05

Den europeiska läkemedelsmyndigheten har gett klartecken för det första läkemedlet mot ögonsjukdomen vitreomakulär traktion. Men Anders Kvanta, överläkare vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm, tror inte att preparatet får så stor betydelse.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

– Det är välkommet att det kommit en ny behandlingsmöjlighet. Men det saknas ännu en del kunskap kring sjukdomen och läkemedlet för att detta ska bli annat än en nischprodukt, säger han.

Vitreomakulär traktion är en komplikation av den naturliga glaskroppsavlossning som sker med stigande ålder. I de flesta fall lossnar glaskroppen uniformt från hela näthinnan, men hos vissa patienter hänger den kvar i gula fläcken. Det kan leda till dragningar, ”traktion”, och i sällsynta fall hål i näthinnan med resulterande synproblem.

Det nya läkemedlet, som heter Jetrea (ocriplasmin), injiceras i ögat där det genom enzymatisk aktivitet hjälper glaskroppen att släppa från gula fläcken. Nyligen visade en randomiserad studie i New England Journal of Medicine att detta åstadkommits hos 26 procent av patienterna som behandlats med Jetrea, jämfört med 10 procent bland dem som fått placebo.

– Det här är en unik studie, men problemet är att man klumpat ihop patienter med eller utan hål i gula fläcken. Den senare gruppen opererar vi alltid i dag, och Jetrea har alltså inte jämförts mot kirurgi, säger Anders Kvanta.

– Hos patienter med enbart traktion kan problemet gå över av sig själv, men vi vet ännu inte hur vanligt det är. Därför är osäkert hur nödvändigt läkemedlet är i denna grupp, säger Anders Kvanta.

Jetrea har utvecklats av det amerikanska läkemedelsföretaget Thrombogenetics. Anders Kvanta är medlem i en rådgivande panel hos företaget Alcon som kommer att sälja Jetrea i Sverige.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev