Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Fortfarande dör personer i väntan på organ

Publicerad: 9 oktober 2017, 10:10

Även om antalet organdonationer blivit fler, så är behovet fortfarande stort.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Det skriver Socialstyrelsen som konstaterar att hittills i år har 139 avlidna personer hjälpt andra svårt sjuka genom att donera sina organ, samtidigt som 27 personer har dött i väntan på transplantation.

”Organen räcker fortfarande inte till alla dem som är så svårt sjuka att de behöver en transplantation. I dagsläget finns ett behov av 800 organ”, säger Josefina Meyer, utredare vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

En viktig del i arbetet med att öka antalet transplantationer är att få fler att ta ställning till donation. Därför anordnar Socialstyrelsen nu – för sjunde året i rad – Donationsveckan 9–15 oktober.

”Var och en kan bidra genom att göra klart för sig själv och sina närstående hur man ser på att donera sina organ och vävnader. Genom att också tydligt göra sin vilja att donera känd kan man hjälpa en medmänniska att överleva”, säger Kenneth Johansson, ordförande i Donationsrådet.

Eftersom en avliden kan donera upp till åtta organ gör varje donator en stor skillnad för dem som står på väntelistan, skriver myndigheten.

TT

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev