Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Fråga om livshot vital för åtal i Macchiarini-fallet

Publicerad: 1 september 2016, 09:12

Kammaråklagare Jennie Nordin.

Foto: Åsa Wiklund

Kjell Asplunds rapport om Macchiarini-fallet ifrågasätter Karolinska universitetssjukhusets definition av vitalindikation. Det kan ha betydelse för ett eventuellt åtal, säger kammaråklagaren.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

Ett centralt begrepp i Macchiarini-fallet och i frågan om huruvida operationerna var sjukvård eller forskning, är ”vitalindikation”. Sjukhuset har hävdat att det var så, att läget var livshotande för patienterna.

– Det förelåg en vitalindikation, det handlade om att rädda liv och det fanns inga andra tillgängliga behandlingsmetoder, sa Johan Bratt, chefläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till Dagens Medicin i en intervju för ett år sedan.

Men i Kjell Asplunds rapport som presenterades på onsdagen, ifrågasätts Karolinska universitetssjukhusets tolkning.

– Ingen hade ett omedelbart livshot. Sjukhuset har ju använt begreppet vitalindikation, kanske i en annan mening än de flesta andra kliniker använder det. I medicinskt fackspråk handlar det om ett dödshot inom timmar, kanske dagar, kanske upp till en vecka. Men inte att man månader senare ska avlida, sa Kjell Asplund under presskonferensen.

Det kan få betydelse för ett eventuellt framtida åtal, enligt åklagaren i fallet där kirurgen Paolo Macchiarini är delgiven misstanke för vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

– Om de har utfört en operation och säger att det förelåg vitalindikation, men det finns sakkunniga som säger att det inte alls var en vitalindikation, så kan det möjligen ha betydelse, säger Jennie Nordin vid Västerorts åklagarkammare, och fortsätter:

– Det handlar om huruvida de här operationerna var nödvändiga och det enda alternativet när de utfördes. Men vi hör vad våra egna sakkunniga säger om den saken också.

Kjell Asplunds rapport klargör också att Paolo Macchiarini var huvudansvarig för att ingreppen gjordes, men att verksamhetscheferna också bär ett ansvar. I nuläget är endast Paolo Macchiarini delgiven misstanke men åklagarna ser över vilka övriga personer som kan tänkas ha ett ansvar för det inträffade.  Rapporten i sig är en del av många som hon och hennes kollegor måste gå igenom.

– Det är klart att KS utredning är intressant. Men sedan kommer vi att väga samman allt vi ser och göra vår egen analys. Det kommer att bli en pusselbit bland många, säger hon.

Dagens Medicin har sökt Paolo Macchiarinis advokat Björn Hurtig för en kommentar.

Relaterat material

Macchiarini delgiven misstanke om brott

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Här är listan över alla utredningar

”Macchiarini borde över huvud taget inte ha anställts”

Verksamhetschefer får dela skuldbörda med Macchiarini- får time out

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev