Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Från personalbrist till full bemanning

Publicerad: 28 april 2017, 13:00

Enhetscheferna Maria Hellman (till höger) och Agneta Lampinen-Jonsson sätter arbetsmiljön högt upp på agendan. De anser även att det är viktigt att tänka nytt när det kommer till rekrytering.

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Ett aktivt jobb med rekryteringen och en uppseendeväckande plats­annons är några verktyg som enhetscheferna på kirurgen vid Sundsvalls sjukhus använder för att värva ny personal.


Ämnen i artikeln:

Länssjukhuset i SundsvallLandstinget Västernorrland

Resultatet: 26 nya sjuksköterskor på ett och halvt år, vilket innebär att kirurgavdelningarna gått från sjuksköterskebrist till full bemanning.

– Det är inget märkvärdigt, vi pratar mycket arbetsmiljö och att man ska ha möjlighet att hinna med sitt jobb, säger Maria Hellman, enhetschef på kirurgavdelningarna 14 A och 15 A samt B på Sundsvalls sjukhus.

I den senaste platsannonsen söks både personal som har ”erfarenheten av spel på hög nivå” eller är ”hungrig nybörjare”. Personer som nappar på erbjudandet får ”spel i den högsta serien med full fart och fläkt”. Enhetscheferna benämns i annonsen som lagkaptener.

En del trodde säkert att det var ett aprilskämt.

– Man måste hela tiden hitta på något nytt. Vi satte ut annonsen den 1 april. En del trodde säkert att det var ett aprilskämt, men vi har redan anställt två sjuksköterskor, säger Maria Hellman.

Maria Hellman och hennes kollega Agneta Lampinen-Jonsson jobbar tillsammans som enhetschefer för tre avdelningar. För dem är det viktigt att personalen inte går hem med en klump i magen. Deras fokus är arbetsmiljö, och inskolningstiden är på minst sex veckor.

– Vi som enhetschefer är mycket synliga ute i drift. Även vår verksamhetschef Leif Israelsson går rond tre gånger i veckan, säger Maria Hellman.

Eftersom kirurgi är en komplex verksamhet har den delats upp i olika sektioner, där varje sjuksköterska eller undersköterska har en hemmasektion. I varje sektion finns en erfaren sjuksköterska som är ansvarig och en överläkare.

– Alla i personalen är så engagerade, vilket sjuksköterskeelever märker av och därför kommer tillbaka och söker jobb senare, säger Maria Hellman.

Ingångslönen är densamma som på andra ställen men sjuksköterskorna jobbar bara två helger av fem. Det genererar en högre andel personal på veckans vardagar. Varje sjuksköterska har medicinskt ansvar för fem patienter.

Vad skulle du vilja ge för tips till dem som har svårigheter med att tillsätta sjukskötersketjänster?

– Vi jobbar hela tiden aktivt med rekrytering. Pratar med studenter och elever. Vi är även på och visar vad vi kan erbjuda samt pratar arbets­miljö.

Sanna Wöhrman är sjuksköterska och jobbar på akutsektionen, avdelning 15 B. Hon började här igen för en och en halv månad sedan efter att ha jobbat på mottagning under en mellanperiod.

– Det här är ett roligare arbete där jag har möjlighet till utveckling.
Första gången Sanna Wöhrman började på avdelningen var i april 2016. Då fick hon nys om att Maria Hellman, som var hennes tidigare chef, skulle börja på en ny sektion på kirurgen vilket gjorde att hon sökte en tjänst här.

– Cheferna är glada och positiva med målsättningen att folk ska trivas. Sedan är det ett bra schema med få helger. Vi har kompetenstrappa, vilket innebär att lönepåslaget beror på hur länge man jobbat och vad man bidragit med till kliniken. De olika sektionerna ger även möjlighet att testa olika saker och få större bredd på kunskapen.

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev